Recensie

De U straal 1 De "U" straal


De Norlandische professor Marduk heeft de U-straal uitgevonden. Maar hiervoor heeft hij Uradium nodig. Samen met Lord Calder en een team gaat hij op zoek naar de stof. Maar dat is niet geheel zonder gevaar. De Austradische regering stuurt de spion Dagon mee om de reis te saboteren. Hij zorgt er voor dat het vliegtuig neerstort op een planeet met prehistorische dieren. Voordat ze het Uradium hebben gevonden staat ze een gevaarlijke tocht te wachten waar dinosaurussen, gevaarlijke prehistorische planten en een stam aapmensen op de loer liggen.

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Edgar P. Jacobs. Dit is de eerste strip van Jacobs. In de jaren 40 werd de Amerikaanse strip Flash Gordon door de Duitsers verboden. Daarom vroeg het tijdschrift Bravo! in1943 Jacobs om een nieuwe science fiction strip te maken. Dit werd ‚De „U” straal’. Stripliefhebbers en Jacobs fans moesten tot 1974 wachten totdat de strip in albumvorm op de markt kwam.

Hoewel science-fiction niet echt mijn ding is vind ik dit toch een goed verhaal. In 1943 was het erg origineel om mensen en dinosaurussen in één verhaal te stoppen. Later, in de jaren 50, werd Godzilla aan dinosaurussen bloot gesteld en in de jaren 90 kreeg je eerst het boek Jurassic Park en later de films. Maar nu weten jullie dat Jacobs hiermee als eerste kwam.

Het tekenwerk heeft al de karakteristieke Jacobs stijl. De klare-lijn stijl is zeker niet mijn favoriete stijl, maar ik zie wel dat het kwaliteit heeft.

De „U” straal op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.