Recensie

Oorlog en liefde 7 Korte metten


Het verhaal van Oorlog en Liefde kabbelt rustig verder. Mahner is, na zijn verwonding opgelopen in Oekraïne, opgenomen in een ziekenhuis in Polen waar hij kennis maakt met Freddi Ott, een afstammeling van een Pruisische familie en die deel is van de gegoede burgerij. Freddi is zo zwaar gewond dat hij niet meer in dienst moet blijven. Afzwaaiend verlaat hij Mahner met de belofte dat ze elkaar nog zullen zien. Mahner zelf wordt overgeplaatst naar een administratieve dienst doordat zijn wonde ervoor heeft gezorgd dat hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven mank zal lopen. "In betere rijden had ik u ontheven van uw verplichtingen. Nu krijg ik daar problemen mee. We hebben te weinig arbeidskrachten" zijn de woorden van de dokter. Zo komt hij terecht bij Luitenant-Kolonel Voigt, een man met brede kennis en bij wijlen een afwijkend Duits gedrag. Het duurt dan ook niet lang, gelijken voelen elkaar perfect aan, of Voigt vraagt op de man af of Mahner hem zou willen helpen als hij een actie zou plannen tegen Hitler?
http://www.auracan.com/albums/pic/2015/11882902_10207253481845552_276387392038917094_o.jpg
Casterman heeft weer een topper te pakken. Beuriot en Richelle kunnen een oorlogsverhaal vertellen zonder de gruwelen op je netvlies te branden maar toch net genoeg te laten zien waardoor je de koude rillingen toch over je rug voelt lopen. De scene waar Mahner op de trein staat te wachten en de voorbijrijdende trein in een kort moment kan aanschouwen zeggen meer dan de zoveelste bundel oorlogsfoto's van straf- en concentratiekampen.
Bovendien blijven ze zich tot in het kleinste detail documenteren. Niets laten ze aan het toeval over. Elke stad, elke straat, elk huis, ja zelf elke krul aan de zoveelste Teutoonse woning, elk kledingstuk of tafelservies, de glazen, kandelaars, .... alles is haarfijn nagetekend. Er is noch op de manier van tekenen, noch op de vertelwijze enige vorm van laksheid te bemerken. En toch zitten we al aan deel? Jawel, Waar velen al zouden overschakelen op automatische piloot streven Beuriot en Richelle nog altijd voor de perfectie.
https://matvano.files.wordpress.com/2015/11/amours-fragiles-extrait.jpg
Ook Tardi, Jean-Louis Tripp en Bernard Yslaire prijzen het verhaal hemelhoog. Bijgevolg, mocht iemand van de lezer twijfelen aan je nederige dienaar, laat u dan overtuigen door deze grootmeesters. Enkele quotes: De research is vlekkeloos! Ik kijk uit naar het volgende deel! Een uitstekend onderbouwde historische reconstructie! Een evenwichtig huwelijk tussen intellect en menselijkheid! Een voorbeeld van grafische vertelkunst. :-)
http://3.bp.blogspot.com/-nlOQXbgdLpg/Uq1Dc8rhzZI/AAAAAAAACZU/ggWhbjlHzbY/s1600/Martin+2.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.