stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Het zou de titel kunnen zijn van een Italiaanse pulp strip uit de jaren 70 of 80. Maar dit tweeluik is zoveel meer dan dat. Het eerste deel, De laatste nacht van god, is geheel geweid aan doctor Jekyll die een drankje uit vindt om zijn karakter om te vormen tot de kwaadaardige mister Hyde. Om zijn formule te perfectioneren wil hij de notities van Frankenstein in zien. In het tweede deel, De val van het huis Jekyll, komt het tot een confrontatie tussen het dood gewaande monster van Frankenstein en mister Hyde.
Achter op de kaft van deze strip staat het volgende: In Europa in twee verschillende tijdperken spelen twee onverantwoordelijke geleerden gevaarlijk voor god. Victor Frankenstein, geobsedeerd door het leven, creëert een bovenmenselijk, kunstmatig wezen. Een monster dat bewust is van zijn anders zijn. Veel later ontwikkelt dokter Jekyll een drug waarmee hij het goede en het kwade in elk individu kan scheiden. Wat zou er gebeuren als de goede dokter Jekyll in het bezit kwam van de laatste opzoekingen van Frankenstein? En als het monster van Frankenstein niet echt verdwenen was in het ijs van de Noordpool? En als…
Deze tekst maakt mij gelijk nieuwsgierig naar het verhaal. En het heeft mij niet teleurgesteld. Hoewel er veel heen en weer wordt geslingerd met de tijd is het toch, door verschil in kleurgebruik, een goed te volgen verhaal geworden. Wat mij ook aanspreekt is het feit dat mister Hyde geen standaard held is in dit verhaal. Doktor Jekyll heeft moeite om zijn mister Hyde onder controle te krijgen. Onze held is dus eigenlijk een kwaadaardig personage.
De roman Frankenstein van Mary Shelley werd voor het eerst gepubliceerd in 1818. Ik denk dat iedereen het verhaal wel kent of anders er wel films over gezien heeft. Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson werd voor het eerst gepubliceerd in 1886. Het is ook zo’n werk wat iedereen wel kent. Het is dan ook een gouden greep om de twee te combineren in een uniek verhaal. Verder doet mij het ontwaken van het monster van Frankenstein denken aan de film The Thing waar ook een monster uit het ijs ontdooid. Maar om even terug te komen op het oorspronkelijke verhaal van Dr Jekyll en Mr Hyde. Ik vermoedt dat Stevenson voor zijn boek het werk van de beroemde grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud heeft geraadpleegd. En ik vraag mij ook af of hij wist van het drugsgebruik van Zoeloe krijgers in de Zoeloe-oorlog van 1879. De Zoeloe krijgers gebruikten drugs waardoor ze geen pijn voelden. Hoewel de Engelsen beter bewapend waren was de felheid, waar de drugs voor zorgde, van de Zoeloes enorm. Zo kwam het moordlustige in de krijgers tot uiting. Maar nu dwaal ik af.
Het verhaal van Olivier Dobremel, alias Dobbs is zeer competent geschreven en is spannend tot het eind. De tekeningen van Antonio Marinétti zijn erg realistisch, prachtig gedaan. Ook de sobere inkleuring van Virginie Blancher verdient een aparte vermelding. Het doet denken aan de oude films die er van Shelley’s en Stevensons boeken zijn gemaakt. De mooie realistische cover is getekend door Gérald Parel.
Zoals alle strips uit uit de collectie 1800 van uitgeverij Daedalus hebben ze kosten nog moeite gespaard om een mooie uitvoering van deze strip te maken. Het is op goede kwaliteit papier (gestreken papier) gedrukt en de harde kaft is met spotvernis (gedeeltelijk glanzend gemaakt) behandeld.