Recensie

Capricornus 10 De Chinezen


genre: fantastische vertelling met een griezelig tintje van psychotische aard

Binnen het stripverhaal ‘Capricornus’ is deel 10 niet alleen een afsluiting; het is ook een verhaal op zichzelf, dat zonder voorkennis van de voorafgaande delen gelezen kan worden. Dat laatste is echt uitzonderlijk bij Andreas, die een duidelijke verhaallijn kennelijk niet zo belangrijk vindt.

In een wereld die sterk op de onze lijkt, en in een tijd die ruwweg vergelijkbaar is met het eerste kwart van onze twintigste eeuw, heeft de mensheid een catastrofe veroorzaakt. Verbindingen zijn weggevallen, communicatie is onmogelijk, economische en politieke structuren zijn vernietigd, de wereld is een chaos.
Een man loopt ergens in Europa – het lijkt sterk op Frankrijk – en wil terug naar Amerika. Omdat er geen vervoer is heeft hij besloten te voet naar de kust te gaan, in de hoop daar een schip te vinden. Tijdens zijn tocht komt hij in een landbouwgebied met weinig bewoning en bebouwing, een landelijke omgeving die minder idyllisch blijkt te zijn dan men zou mogen verwachten. De man, niemand minder dan Capricornus, zoekt een schuilplaats om de nacht door te brengen maar wordt daarbij beschoten door een boer die hem voor een Chinees aanziet. Nadat de boer overtuigd is dat Capricornus van andere komaf is, raadt hij hem aan onderdak te vragen bij de familie Galluron. De Gallurons blijken vriendelijke stadslui die hem warm ontvangen, maar er is iets vreemds met hen. Er wonen trouwens meer vreemde figuren in de omgeving en Capricornus raakt betrokken met sociale verwikkelingen, waar hij beter buiten had kunnen blijven. Boer Konrad Duroux koestert een geheim dat zijn fobie voor Chinezen enigszins begrijpelijk maakt.
De komst van Capricornus werkt in deze gesloten gemeenschap als katalysator die een proces versnelt dat wel tot een tragische ontknoping moest leiden.

Capricornus vindt zijn einde, maar niet in stijl. Een bijzondere man met bijzondere capaciteiten, die talloze gevaren onder ogen heeft gezien, komt op een banale manier om het leven. Andreas heeft een originele manier gevonden om dit heel aparte stripverhaal op onverwachte wijze te besluiten.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.