stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Elsje 9 Met die gelukkige jeugd moet je dan maar leren leven


Elsje kan je zowat beschouwen als het Nederlandse antwoord op Calvin & Hobbes. Net zoals haar Amerikaanse neefje is ze niet op haar mondje gevallen en heeft ze een eigenwijze kijk op het leven. Ze haat school, zeker op maandag en heeft een levendige fantasie.

In tegenstelling tot Calvin moet ze het niet stellen met een speelgoedtijger die in zijn verbeelding echt is. Elsje heeft een echte pup en echte vrienden, want Puppie en Gaitjan zijn regelmatig partners in crime als Elsje weer op iets broedt. Vroeger had ze ook een denkbeeldig broertje, maar sedert de komst van Gaitjan en Puppie komt hij maar sporadisch meer ten tonele. Net als Eric Hercules, de scenarist, woont Elsje op Texel zodat ook de zeehonden regelmatig de revue passeren. Elsje is een kind van deze tijd dus kan ze vlot overweg met smartphone, tablet en apps allerhande!

Opvallend is dat de belangrijke volwassenen nooit met hun gezicht in beeld komen, en ook in dit negende deel blijven de aangezichten van haar ouders en haar psychiater (als je geen problemen hebt ben je pas een freak dixit Elsje) voor ons een raadsel.
Naast de moderne technologie, school en de relaties met haar ouders (zakgeld, klusjes,…) komen ook de scouts regelmatig ter sprake. Als krantenstrips houden schrijver Hercules en tekenaar Valkema ook een vinger aan de pols bij de actualiteit. Dus duiken ook de Griekse crisis en de vluchtelingen op.

Daarnaast zijn er ook stroken die samen een geheel vormen van grappige belevenissen van Elsje. Zo zijn er geschiedenis grappen waarbij Elsje en opduikt in de oertijd, maar dan ook al worstelt met de moderne problemen. Trekt ze samen met Gaitjan als Batavier ten strijde tegen de Romeinse overheersing. Ze wordt ontvoerd door buitenaardsen die haar rol overnemen, daarna achtergelaten in de Sahara en de Amazone. Kortom 94 pagina’s dendert Elsje in een sneltreinvaart a rato van drie grappen per pagina voorbij
Hoe komt het toch dat de Nederlanders zoveel leuke strookjesstrips kunnen maken?
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.