stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Argus 13 Het nieuwsoverzicht van 2015 in meer dan 200 cartoons


Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Dat betekent standaard op pakjesjacht gaan, feesten en eten. Op TV verschijnen jaaroverzichten allerhande en ook tijdschriften en dagbladen doen een duit in het (door de pakjes lege) zakje. We willen het voorbije jaar niet verloren laten gaan, willen een tastbare herinnering aan houden aan alles wat ons dat jaar beroerd heeft.

De cartoons die Argus, of René Leisink, met een knipoog naar de actualiteit maakt worden ook als jaaroverzicht gebundeld, en dit al voor het dertiende jaar op rij.

Dankzij Argus weten we in december nog wat ons de voorbije maanden heeft bezig gehouden. Griekenland, terrorisme en Syrië, de vluchtelingen, sjoemelsoftware in VW, onbenulligheden als Ueber versus taxi. Ook scherpe cartoons naar aanleiding van Charlie Hebdo krijgen een plaats.

Leisink is Nederlander, dus de anders-dan-zwarte Pieten krijgen eveneens een voorname plaats. Dat snappen we in Vlaanderen nog wel, andere zaken zijn echt wel gericht op onze noorderburen. De warenhuisketen V&D, tja het zegt me niets. Nederlandse politici? Rutten en Wilders komen al wel eens in het nieuws hier, maar verder?

Cartoons die een zekere (Nederlandsgerichte) voorkennis behoeven zijn dus ook opgenomen. Als Vlaming mag je die niet beoordelen, vind ik.

Degene die universeler zijn, zelfs als ze puur over een situatie in Amsterdam of Den Haag gaan, zijn alleszins ook voor ons goed te smaken! Leisink kijkt scherp rond, er lijkt niets aan zijn aandacht te ontsnappen. Argus is dan ook meer dan veelbetekenend als naam.

De stijl die Leisink hanteert is zuiver "cartoonaal". Zo hoort het ook bij een cartoon. Er zit humor in, veel zelfs, maar ook cartoons waarbij je denkt "ja zo is het maar net!". Een scherpe analyse om uitspraken of beslissingen tot hun wat absurde essentie te herleiden.

Het boekje zal vooral door Nederlanders gewaardeerd kunnen worden, maar ook Vlamingen zullen hiervan kunnen genieten. Een veel betere manier om niets te vergeten van het voorbije jaar dan een speciale foto-editie van Uw dagblad of tijdschrift dat U tussen kerst en nieuw zal ontvangen en ergens in een kast laat bestoffen.

Zelfs de opdracht van dit boekje was nieuws dat velen onder ons raakte dit jaar en wat niet zal vergeten worden. René Leisink bedankt hierin Peter van der Heijden, uitgever van zijn 1e album voor "zijn inspirerend enthousiasme". Argus en René weten wat ons dit jaar geraakt heeft...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.