Recensie

Pinguin - Pijn en vooroordeel 1 Pinguin - Pijn en vooroordeel



Hoewel de Pinguïn al een heel oude vijand is van Batman, zijn de originverhalen, in tegenstelling tot andere iconische figuren uit de Batmanmythos, veeleer schaars. Schrijver Gregg Hurwitz maakt er een donker, bijwijlen intriest verhaal van. Hij toont een man, misvormd van bij de geboorte en daardoor alleen geliefd door zijn moeder. De rest van het gezin, en van de wereld, verwerpt hem en maakt hem het leven meer dan zuur. Oswald Cobblepot groeit op in een omgeving die hem haat , en kaatst die haat naar zijn omgeving terug.

Vandaar wellicht die drang om iedereen die hem bedriegt of bedreigt compleet ten gronde te richten. Niet gewoon te doden, neen. Zijn tegenstanders zien hun familie en vrienden afgemaakt worden vooraleer hij hen aanpakt. Wat hij wilt, pakt hij op brutale wijze. Zijn bedlegerige moeder is de enige die hij graag kan zien. Tot ze sterft. Gelukkig kruist de blinde Cassandra zijn pad. De liefde blijkt wederzijds, maar Pinguïn verbergt zijn ware gelaat, letterlijk en figuurlijk. Ondertussen probeert Batman hem te klissen voor een aantal overvallen, maar de Pinguïn is een gladde vogel.

De titel verwijst naar de jeugd van de Pinguïn en is -gelukkig hoor ik heel wat mannen zuchten- de enige Jane Austen-verwijzing in de strip. Voor de rest is er vooral miserie. De enige comic relief is de Joker, die om de een of andere reden bij de Pinguïn woont. Van Batman - die als Deus ex machina maar schaars in beeld komt - is algemeen geweten dat hij verre van een lolbroek is...

Ook de tekeningen van Kudranski reflecteren het donkere verhaal. Het lijkt wel of hij een emmer Oost-Indische over zijn pagina's gekapt heeft. Spijtig genoeg zijn zijn gezichten niet consistent. De ene keer krijg je een knappe close-up, maar evengoed wordt de volgende kop dan een paar scheven lijnen die toevallig bij elkaar geflanst zijn. Gelukig maken zijn sterk gemonteerde actiescènes veel goed.

Er zitten wel enkele plotgaten in dit Pinguïnverhaal. Zo is Cassandra maar een naief wicht, blijkt de Pinguïn een plots robotica-ingenieur die zomaar een leger aan vliegende bompinguïns kan bouwen zonder dat Batman daarachter kwam. Of blijkt de Joker ineens in rook opgegaan als Batman het huis van Pinguïn aanvalt. Gelukkig biedt de strip wel een sterke karakterschets van een man die mis/gevormd werd door zijn jeugd, en is daardoor zeker een aanrader. Als lezer voel je mee met zijn moeilijke jeugd, maar kijk je met afgrijzen naar het monster dat hij geworden is. De clowneske Danny de Vito is nu wel mijlenver weg ...

Alleen spijtig dat deze Nederlands bundeling een deeltje mist ten opzichte van zijn Amerikaanse tegenhanger, namelijk een origin in 1 deel door Jason Aaron.





Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.