stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Lucifer (Vertigo) INT 1 Devil in the Gateway
INT 2 Children and Monsters
INT 3 Dallianc With the Damned
INT 4 The Devine Comedy
INT 5 Inferno


Lucifer 1-5 (Vertigo, scenario Mike Carey – diverse tekenaars)

De reeks Lucifer is ZO ongelofelijk goed !
Ik zal even proberen uitleggen waarom ik dat vind. Deze bespreking gaat over vijf trades (van de elf), maar hoe kan je 5 boeken bespreken met een tekstje op het forum ? Ik vrees dus dat dit een eerder lange tekst zal worden (mijn excuses).

In den beginne (duh) schiep God Michael The Demiurge (de wereldbouwer) en Lucifer The Lightbringer, de twee eerste aartsengelen (1). Michael schiep de materie en Lucifer deed de sterren ontbranden (cfr zijn naam Morningstar). Michael en Lucifer zien zichzelf als broers (of zusters, engelen zijn immers geslachtloos). God schiep ook nog de andere engelen, de Zilveren Stad, waar Hij verblijft en de engelen wonen, de Hemel, waar de Zilveren Stad zich bevindt, en veel later ook nog de Hel, de Tuin van Eden en de eerste vier (!) mensen (later meer hierover).
Voor de rest liet Hij alles over aan zijn engelen en is God eerder lui. Hij houdt zich vooral bezig met nadenken en alles voorzien (want Hij is de Voorzienigheid).

Lang geleden kwam Lucifer in opstand. Hij schaarde een derde van The Host (Gods Heirleger, de engelen dus) achter zich, en een oorlog begon. Lucifer verloor en werd samen met zijn leger verbannen (de Val). De Duivel en zijn demonen waren geboren. Voor hen schiep God de Hel.
Tijdens de oorlog werd Michael gevangen genomen door de afvalligen, en dat is hij nog steeds.

Op aarde dus, maakt God de Tuin van Eden. Hij liet die bewaken door een aartsengel met een vlammend zwaard (Eden wordt nog steeds door hem bewaakt) omdat op aarde ook demonen rond zwierven. En in die tuin plaatste Hij de eerste mensen : Adam en zijn drie vrouwen (2).
Nadat Adam en Eva verstoten werden uit Eden, stonden ze aan de wieg van de mensheid. De mensen die sterfelijk zijn, hebben een onsterfelijke ziel. Die zielen worden door de Hemel en de Hel als het ware beschouwd als munt, geld; hoe meer zielen, hoe meer macht (vooral in de Hel, tussen de demonen onderling, speelt dit sterk).

Ik weet het, ik heb het nog steeds niet over de reeks Lucifer gehad, maar bovenstaande moest ik toch even beschrijven. En het zit ook allemaal in de reeks.

Lucifer, de eeuwige rebel, weet dat hij als de duivel, nog steeds Gods werk doet en kan daar maar moeilijk mee om. En na ettelijke eeuwen verlaat hij dan ook de Hel (in The Sandman vol. 4, dacht ik). hij doet dit om Morpheus een hak te zetten, maar ook vooral om God (euh) te kakken te zetten. Na veel vijven en zessen wordt de Hel overgenomen door twee engelen (lees de prachtreeks The Sandman).

Lucifer, die zijn vleugels door Morpheus heeft laten afsnijden, vestigt zich in Los Angeles, en opent daar de pianobar Lux, samen met Mazikeen, een Lilim (2). Lucifer is een arrogante, manipulatieve klootzak (tja, zo hebben we ze graag), die mensen gebruikt om zijn doel te bereiken. Hij doet hen vage beloften (die hij niet nakomt), en vertelt hen halve waarheden. Het kan hem ook helemaal niet schelen hoe het voor hen allemaal afloopt.

In de loop der jaren, hebben de mensen (de verschillende culturen) voor zichzelf goden en godsdiensten geschapen. Hoe meer gelovigen, hoe machtiger de goden en hoe groter hun pantheon. Maar godsdiensten komen en gaan, en zo verliezen goden hun macht en gaan dan maar als onsterfelijken tussen de mensen leven (zie bijv. Pharamond uit The Sandman).

De reeks begint met zo’n godje die op aarde de diepste wensen van mensen waar maakt. Het begint klein maar groeit heel vlug. God ziet hierin de ondergang van de mensheid en laat ingrijpen (zelf doet Hij niks). Hij stuurt hiervoor Amenadiel, een engel van The Throne (1), naar Lucifer die het probleem moet oplossen.
(God die Lucifer voor Hem laat werken ? God is toch de voorzienigheid ? Hij moet toch weten wat komen gaat ? Heeft hij een eigen agenda ? En waarom laat Hij alles op zijn beloop ? ... vragen, vragen.)

Lucifers prijs is een Brief van Doorgang. Lucifer is onsterfelijk maar ook nog steeds de ultieme rebel. Hij kan er zich maar niet bij neerleggen dat hij nog steeds in Gods schepping moet wonen. Dus vraagt en krijgt hij de Brief van Doorgang, een vrijgeleide naar het niets, naar zijn einde, zijn vernietiging.
Hij laat de brief controleren door The Basanos (3), maar dat is een zware fout. the Basanos immers voorzien wat komen gaat, en ze zullen het Lucifer nog heel moeilijk maken.

Lucifer echter, gebruikt de Brief van Doorgang niet om een einde te maken aan zichzelf, neen, hij maakt van de Brief een doorgang naar de Leegte voorbij Gods Schepping. En daar creëert hij zelf een universum.

HOLA ! Daar zijn heel wat (euh) schepsels niet blij mee, en hij krijgt dan ook iedereen achter zich aan : de engelen, de Lilim, de Basanos, de Japanse Godin van de onderwereld, demonen, enz.
Volume twee (jah, nog maar twee volumes van de elf en er is al zoveel te vertellen) eindigt met een eerste grote confrontatie. Dingen die ik nog lang niet verwachtte, hebben nu al hun beslag gekregen (de aartsengelen die zich behoorlijk kwaad maken, bijvoorbeeld).

In volume drie worden nog meer pionnen op het bord gezet, en verhaalelementen en personages geïntroduceerd, maar vanaf vol. 4 slaat de vlam in de pan en kon ik niet meer stoppen met lezen (en zo twee volumes na elkaar lezen, dat duurt hoor). Carey is hier een echt meesterwerkje bij elkaar aant schrijven.

Ik ging hier nog zoveel meer schrijven, over Elaine Belloc, over de Jin En Mok, over Lucifers vleugels en de twee veren die de Japanse godin erin geweven heeft als wraak, en nog zoveel meer, maar de tekst is nu al lang genoeg.
rest me nog te zeggen dat dit een heel goeie reeks is, of zei ik dat al ?

Het gegeven is dus eerder simpel : Lucifer schept zijn eigen universum, maar de sublieme manier waarop Carey dit vertelt, en zijn niet stoppende stroom van goeie ideeën en fantasie, maken van deze reeks een heel complex stripuniversum, bevolkt met eigen, en volledig geloofwaardige, personages (en enkele geleende personages uit The Sandman en de bijbel natuurlijk), met elk hun intriges.

Moet je The Sandman gelezen hebben om Lucifer te kunnen volgen ? Nee, maar dan mis je natuurlijk wel een van de beste reeksen die er zijn, en je mist ook enkele details in Lucifer, die de reeks nog beter maken dan ze al is.

Ik wou ook nog wat vertellen over de manier waarop Carey schrijft (het literaire van Gaiman met het mysterieuze van Morrison), met zijn verschillende vertellers, en het onderbreken van een story-arc met een stand-alone over hoe hetgeen gebeurt zijn weerslag heeft op de gewone mens (nou ja, mens), maar kijk, deze post is meer dan lang genoeg (en ik moet de voetnoten nog typen *zucht*), dus ge zult de reeks maar zelf moeten lezen.

Dit is Fantasy van de bovenste plank. Vertigo heeft hier, samen met Gaiman en Carey natuurlijk, een fantasiewereld geschapen die ongelofelijk goed en complex is. Dit is nog wat anders dan hetgeen hier meestal voor fantasy door moet gaan. Ik was dan ook geen fantasy fan, maar hier kan je niet anders dan fan van zijn, the dreaming, the fairies, de aarde, de hemel, al die andere 'realms'...
SUBLIEM !

---------------------------------------------------
(1) Naar het schijnt, zijn er negen soorten engelen : de aartsengelen (Archons), de serafijnen (seraphs), de cherubijntjes (cherubs), the thrones (geen vertaling gevonden), en nog vijf soorten die in de reeks (nog) niet vermeld worden. Ik herinner me hier niks over uit mijn godsdienstlessen, en weet ook niet of onze westerse versie van de bijbel de engelen beschrijft. Maar blijkbaar staan in joodse en oosterse heilige teksten veel meer interessante zaken, ook over de Lilim en Lilith en zo meer (zie 2). Maar in de vroege middeleeuwen heeft de Kerk wel meer passages geschrapt uit de bijbel, omdat ze vreesde voor haar macht, maar ik dwaal af.

(2) Naar het schijnt (bis) was Adams eerste vrouw Lilith. maar zij wou niet onderdanig zijn aan Adam en verliet Eden. Zij kreeg vele kinderen van de demonen. Die kinderen zijn de Lilim. de Lilim zwerven rond op aarde als kwelgeesten van de mensen. De mensen zijn de kinderen van Adam en Eva, diens derde vrouw. Adam en Eva werden uit Eden verdreven nadat ze zich lieten verleiden door de Duivel.
De Lilim zijn uiterst jaloers en boos op God, de engelen en de mensen omdat ze geen toegang krijgen tot Eden of de hemel (ze beschouwen Eden als hun grondgebied waaruit ze verstoten blijven, en de hemel is enkel toegankelijk voor de menselijke ziel). Ook in de hel zijn Lilim aanwezig, daar kunnen ze immers menselijke zielen martelen.
Lilith werd net als Adam gemaakt uit slijk en aarde en Gods levensadem.
De tweede vrouw van Adam komt in deze reeks niet ter spraken, maar als ik het mij goed herinner uit The Sandman, voldeed ze niet, en heeft God haar weer vernietigd.
Eva, Adams derde vrouw, werd gemaakt uit een rib van Adam.

(3) The Basanos : er was eens, heel lang geleden, een engel, en die was jaloers op Gods voorzienigheid en op Destiny's boek (the Sandman). Hij wou ook zo'n instrument. Hij maakte een spel tarot kaarten (de Basanos) en schonk hen een beperkte vorm van leven. Maar ze bleken moeilijk onder controle te houden. De engel vluchtte naar de aarde, alwaar hij de Basanos makkelijker kon opbergen, en de engel bleef op aarde om de kroniek der mensheid op te tekenen.Dit is een recensie van een gebruiker.