stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

All Star Batman & Robin, the Boy Wonder INT 1 Volume 1


Tekst : Frank Miller
Tekeningen : Jim Lee (inkt : Scott Williams / kleur : Alex Sinclair)

Ten eerste : dit is een All Star titel, dus valt dit verhaal buiten continuïteit. Ik heb daar altijd een beetje een probleem mee, die continuïteit los laten, maar dat zal wel typisch een Europees probleem zijn zeker ? Gelukkig kan ik mij daar na een hoofdstuk of twee over zetten, en me van de al of niet in-continuïteit niks meer aantrekken.

Ten tweede : dit boek begint totaal, maar dan ook volledig, over the top en van de pot gerukt. Dit is Batman op speed (niet alleen het personage, ook deze reeks). Ongelofelijk. Nog nooit zo’n sadistische Batman gezien. De eerste delen zijn zenuwslopend. Echt waar. Als Batman titel bedoel ik dan, want dit verwacht je niet echt als Batmanverhaal.
Maar is het daarom slecht ? Hell no ! In de eerste hoofdstukken vervalt Miller wel in zijn typische trucjes, elk personage spreekt nogal Milleresque conversaties uit, maar potverdorie, ik verdenk Miller ervan dat dit allemaal heel bewust is gedaan, en dat er een goed uitgedacht over-all idee achter zit (anders zouden de editors hem ook wel tegen gehouden hebben natuurlijk). En naarmate het boek vordert, zie je meer en meer in dat er ook veel zwarte humor in zit. En de personages beginnen meer en meer echt te leven, en aparte persoonlijkheden te ontwikkelen (gelukkig maar).

Ten derde : ja, ik heb me moeten verplichten van verder lezen. Anders had ik het na drie hoofdstukken (van negen) wel opgegeven, en dat ging jammer geweest zijn. Want ik vind dit een goed boek, ook al zitten er dan fouten in (so what ? ).

Het is in andere Batmanboeken al gezegd : Dick Grayson (de 1ste Robin) heeft er voor gezorgd dat Batman menselijker werd. En dit, wordt in deze bundel heel duidelijk. Maar je moet er wel geduld voor hebben (tot in het laatste hoofdstuk, de laatste bladzijden). In de voorgaande hoofdstukken is Bats echt een koelbloedige wreker, een berserker bijna, een sadist, en een cynicus (dit is een understatement, ik heb Bats nog nooit zo’n zwartgallige dingen horen zeggen als in dit boek, hij is ook nog nooit zo negatief (vernederend) geweest over zijn collega’s, maar die gevoelens zijn dan echt wel wederzijds, ja, Wonder Woman wil hem zelfs om zeep helpen !). And I like it ! Alhoewel ik het ook even moest laten bezinken/doordringen/gewend worden… ;)

Dat veel mensen afgehaakt hebben na enkele hoofdstukken, kan ik heel goed begrijpen. Maar ik heb doorgezet, en het spijt me niet. Dat recensenten dit boek de grond in boorden (naar ik hoorde), kan ik minder begrijpen, zij worden immers betaald (mag ik hopen) om het boek eerst volledig te lezen, meerdere keren, en dan hun mening te geven.

Het verhaal ? Het is een hervertelling van de origin van Robin. Veel meer ga ik daar niet over zeggen. Wie meer wil weten, Wikipedia heeft een heel lange samenvatting.
De tekeningen van Lee zijn goed.

En ja, misschien ben ik wel een buitenbeentje, één van de weinigen die dit goed vinden. Maar ik kan dat maar moeilijk geloven, ik denk dat dit boek beter leest als GN dan om de zoveel maand een comicje. Want naar ik hoorde kwamen de comics heel onregelmatig uit, met veel te lange tussenpozen.

Hoe dan ook : ik vind het een goed boek, en ik denk dat de meeste Batman fans dit ook wel zullen kunnen smaken als ze maar in hun achterhoofd houden dat dit buiten continuïteit valt, en een soort stijloefening is (zoals bijvoorbeeld Dark Knight Returns dat ook was).Dit is een recensie van een gebruiker.