Recensie

Apache Junction 2 Schatten im Wind


"en route"
http://i66.tinypic.com/v7a0qu.png
"Schatten im Wind" / "Schaduwen in de Wind" is het tweede deel uit de Apache Junction trilogie. Had het eerste deel nog 39 platen met 9 pagina's toelichting, dit deel heeft 54 platen met ook 9 pagina's toelichting. Scenario en tekeningen van de Nederlander Peter Nuyten, die tot nu voor dit 2e deel nog geen Nederlandse uitgever heeft kunnen vinden. Wel dus in het buitenland, zoals dit Duitstalige album, en publicatie van deze trilogie in de Frans- en Spaanstalige landen staat gepland. De toelichting gaat over het leven van de Apachen, ondersteunt met foto's van leger-scouts.
Uitgeverij Arboris komt in oktober met een Nederlandstalige hardcover: link.

http://i67.tinypic.com/wgurtx.png
Dit spannende en weer prachtig in Jean "Blueberry" Giraud -achtige stijl getekende verhaal zit vol met groepen van diverse pluimage die om allerlei redenen (achtervolgen, achtervolgd worden, enz.) onderweg zijn en het is voortdurend opletten met welke groep je te maken hebt. Zo is er de posse van de corrupte sheriff Owen McCarthy uit Apache Junction, de in 2 groepen gesplitste en uit een reservaat ontsnapte groep Apachen geleid door Black Wolf, een compagnie soldaten uit Fort Bowie die jacht maakt op Zwarte Wolf, de uit Mexico gevluchte Geronimo met een paar handlangers, weduwe Ann Bentley en haar indiaanse koetsier Chinche, die illegale wapens willen halen in Apache Junction en de halfbloed Roy Clinton, die met zijn jeugdvriendin Nes-Chila en haar broer Chatto o.a. de vijandige Rurales proberen uit te schakelen. En dan maakt een 2e posse uit Apache Junction weer jacht op Ann Bentley en Chinche. Kortom, mobiliteit alom.

http://i67.tinypic.com/16kdw77.png
De tekeningen van Peter Nuyten zijn ook ditmaal weer geweldig, erg sfeervol; vind ze zelfs mooier dan in het eerste album. Alleen jammer, dat t.o.v. dit 1e album, de kleuren van deze Duitse druk een fractie fletser zijn, maar verder niet storend.
Het verhaal start meteen, dus er gaat geen pagina verloren aan een samenvatting van deel 1. Die staat vermeld op het schutblad, evenals aankondiging van een 3e deel. Dit verhaal heeft een goed tempo, maar het is dus steeds weer realiseren welke groep in de picture is en de relatie daarvan met de andere groepen die onderweg zijn. Hoofdrol in deze trilogie lijken leger-scout Roy Clinton en de weduwe Ann Bentley te hebben, maar ook spelen de Apachen als bevolkingsgroep een belangrijke rol. Hun belevingswereld en beweegredenen krijgen ook ruime aandacht.

http://i67.tinypic.com/dzw1eo.png
http://i66.tinypic.com/kbvojk.jpg
En het verhaal is zeker nog niet afgelopen. Zo zal Roy Clinton in het komende deel moeten kiezen tussen de weduwe Ann Bentley en Nes-Chila de squaw van Zwarte Wolf, zal Ann Bentley haar kinderen nog terugzien en welke groep zal die illegale wapens van haar vermoorde man William "Bill" Bentley in handen krijgen, enz..
Het scenario is beter dan het eerste deel en dit voortreffelijke album verdient zeker een Nederlandse vertaling en erkenning. Voor mij is dit "album van het jaar" (2016) en past mooi bij mijn (en zeker ook Uw) "Blueberry" collectie. Kijk met ongeduld uit naar het volgende deel.

http://i68.tinypic.com/zk2ucj.png
Apache Junction - deel 2 (maar ook 1e deel): aanrader!Dit is een recensie van een gebruiker.