stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Philemon (HUM!) 9 Ondertussen op de tweede T


Uitgeverij HUM! timmert gestaag verder aan het opzet om, eindelijk, de avonturen van Philemon volledig in vertaling beschikbaar te maken voor het nederlandstalige publiek. Vroeger werden wel al een aantal albums vertaald, maar de volledige reeks moest daarop wachten tot HUM! het werk van Fred weer onder de aandacht bracht.

In deze mooie uitgave is het album Ondertussen op de tweede T het negende in de rij. Het is 1 van die albums die nooit eerder vertaald raakten. In de vergelijkbare franstalige uitgave is het album 8.

Philemon en Bartholomee gaan naar Filistijn die een manu-manu heeft die ziek is. Een manu-manu is een diersoort met de toepasselijke vorm van een hand. Soldaten van de letters van de Atlantische Oceaan leggen uit wat er scheelt en willen orde op zaken stellen door Filistijn mee te nemen, vermits hij degene is die de doorgangen beheert.

Philemon en Bartholomee laten dit echter niet zo maar gebeuren. Ze zoeken eerst een doorgang en gaan dan achter Filistijn aan. Daarbij komen ze terecht op de tweede T, waar we kennis maken met rollende rekenmeesters die aan het lachen kunnen gebracht worden door rekenlinealen, maar dit wordt door kortsluiters van de lach bestreden.U begrijpt dat het absurdisme weer troef is en dat deze keer de ernst van de mathematiek, excuseer mathOmatiek, in vraag wordt gesteld. De tekeningen zijn dan ook vaak over mathematische tabellen weergegeven.
De tekeningen van Fred lijken nu wel wat gedateerd, maar toch blijven ze de moeite waard om te (her)ontdekken.

In dit album geen korte verhalen, simpelweg omdat dit verhaal al een heel album beslaat.

HUM! geeft de albums niet in volgorde uit maar lijkt wat lukraak dan eens dat verhaal, en dan weer dat verhaal op de markt te brengen. In principe zou in 2017 de hele cyclus rond moeten zijn. Het lijkt me een goed idee dan ook alles in de juiste volgorde te herlezen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.