stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
23 December 1814, de Villeréplantage, stroomafwaarts van New Orleans, wordt ingenomen door een voorhoede van de Engelse troepen. Met als doel, hier hun hoofdkwartier vestigen, om alzo bij verrassing, van hieruit het Amerikaanse leger aan te vallen en zodoende Amerika opnieuw te heroveren. Helaas voor de Engelsen ontsnapt één der bewoners. Deze vluchteling weet het hoofdkwartier van generaal Andrew Jackson in New Orleans te bereiken. Waardoor het verrassingseffect van een Engelse aanval teniet wordt gedaan.
Als tegenzet betrekken de Amerikanen de Macartyplantage, van waaruit ze het doen en laten van de Engelse troepen, op de voet volgen. De beide broers Jean en Pierre Lafitte, die jarenlang in de clinch gingen met Jackson, laten het landsbelang voorgaan op hun onderlinge twisten. Pierre vertrekt naar fort St. Philip om een eventueel Engels offensief over de rivier te verhinderen en Jean laat een omwalling bouwen vanaf het Canal Rodiguez, tot aan het begin van een moeras. Alle mannen uit het gevolg van Jean Lafitte krijgen een taak toegewezen. Iets wat niet echt naar de zin is van de vrijgevochten Catherine Villar. Zij die lief en leed deelde met de piraten wordt gewoon, omdat ze een vrouw is, terzijde geschoven. Door een list weet ze toch aan de strijd deel te nemen. Ze weet zelfs Artémis, die volop geniet van haar baby, te overtuigen om mee ten strijde te trekken. Het wordt een ongenadige strijd die ontbrand op de ochtend van 8 januari 1815. De Engelsen, zeker van hun overmacht, trekken in gespreide slagorde ten aanval over open terrein. Voor de Amerikanen is het prijsschieten als op de kermis. Veilig verschanst achter hun omwalling vuren ze hun kanonnen en geweren op de aanvallers af. De Engelsen vallen bij bosjes op de open vlakte. De strijd wordt pas gestaakt als hun bevelhebber, generaal Pakenham, dodelijk getroffen wordt. Met als eindresultaat 2230 Engelse doden en vermisten, alleen al tijdens de slag om New Orleans. De Amerikanen tellen officieel maar 13 doden, 12 vermisten en 35 gewonden. Een nutteloze veldslag, zoals de historische gegevens ons verkondigen. Zeker als men weet dat de Engelse gevolmachtigde en deze van de VS al een vredesverdrag ondertekenden op 24 december 1814.
Scenarist Marc Bourgne weet dit historisch gegeven mooi weer te geven. Hij baseerde zich voor het scenario op de figuren van de gebroeders Lafitte en generaal Andrew Jackson, aangevuld met een aantal fictieve figuren. Figuren die allerlei avonturen beleven, al dan niet gebaseerd op ware feiten, maar die er perfect voor zorgen dat het verhaal niet verzand in puur historische gegevens. Tevens worden de figuren Dominique, Catherine en Artémis verder uitgediept. We worden meegezogen in hun denken, handelen en hun actieve medewerking aan de strijd. Tevens wordt hier de ultieme slag tussen de Engelsen en de Amerikanen netjes uit de doeken gedaan. Een slag die het aanschijn van Amerika voorgoed veranderde. Het scenario kan zowel diegenen bekoren die houden van een strijd op het land of ter zee. We maken kennis met één der eerste stoomschepen, maar kunnen net zo goed genieten van opgetuigde zeilschepen. Iets wat tekenaar Frank Bonnet perfect weet uit te werken. Zijn scenes die zich afspelen op het land of op de zee komen werkelijk tot leven in deze groots opgezette tragedie. Dit negende album is meteen de afsluiter van de derde cyclus. Hopelijk staat er ons in de toekomst nog heel wat moois te wachten in een eventuele volgende cyclus. Gelijktijdig met dit negende verhaal verscheen er een eerste integrale van 'De piraten van Barataria' waarin opgenomen, de eerste vier verhalen uit deze serie. WG.