stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Misty Mission 1 Op aarde als in de hemel


Alle strips van Gorilla verschenen eerder in het Frans bij Editions Paquet. Die hebben een reputatie opgebouwd met hun thematische collecties, zo is er ook de collectie cockpit met allemaal vliegtuiggerelateerde strips. Wij kennen daar enkele reeksen van die zijn gemaakt door Hugault en die zijn vertaald door Silvester.
Gorilla lanceert nu “Misty mission”, een trilogie uit die collectie die zich afspeelt in Vietnam. Michel Koeniguer is zowel auteur als tekenaar van deze reeks. We kennen hem al als scenarist van “Eightball hunter”, een tweeluik dat al eerder door Gorilla is uitgegeven.

Eigenlijk is het geen zuivere vliegtuigreeks want de twee hoofdpersonen zitten gespreid, de ene is een piloot, de andere zit in het landleger.
Nicholas, Nick, Beaulieu is de zoon van een industrieel en vertrekt kort na zijn huwelijk als piloot naar Vietnam. Joshuah, Josh, is de zoon van een arbeider die bij Nicks vader heeft gewerkt. Door een beroepsziekte zijn diens longen echter zo aangetast dat hij een rechtszaak is begonnen tegen het bedrijf van de Beaulieus.
Josh en Nick zijn beste vrienden, Josh is zelfs getuige op Nicks trouw, maar door de rechtszaak van zijn vader ziet Nicks vader hem liever gaan dan komen, zelfs al houdt Nick zich neutraal in de zaak. Door een overijverige sheriff raakt Josh echter in de problemen, en om een gevangenisstraf te vermijden meldt hij zich aan als vrijwilliger voor Vietnam.

Zoals wel meer vliegtuigstrips zijn de vliegtuigen, voertuigen en decors in het algemeen prachtig uitgewerkt. Ook de actiescènes zijn goed in beeld gebracht, de zwakte van Michel Koeniguer zit hem echter in de hoofden van de personages. Die zijn soms wat te statisch en zeker hun mimiek en gevoelens kunnen een pak beter worden uitgewerkt.

Dit is nog een eerste deel, en als kennismaking kan het wel tellen. Naast het gewone oorlogsverhaal zitten we ook nog met een intrige in de Verenigde Staten. Ook de soldaten zijn mannen van vlees en bloed en geen bordkartonnen helden. Ik ben benieuwd hoe Koeniguer dit verder kan uitwerken in de volgende delen
De sterkte van deze reeks is het verhaal zelf, want het is veel meer dan een gewone vliegtuigactie strip. Daardoor stijgt dit album boven de middelmaat uit en is het zeker zijn geld waard. Als je het album vast neemt in de winkel, focus dan ook op de actiescènes en laat de pagina’s met pratende hoofden u niet weerhouden om het album te kopen!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.