Recensie

Corto Maltese 4 Corto Maltese in Siberië


Corto wordt door het geheime Chinese genootschap van de Rode Lantaarns gevraagd om goud, wat van de Russische tsaar is geweest, uit een trein te stelen. Voor een deel van de buit besluiten Corto en Raspoetin op dit voorstel in te gaan. Natuurlijk gaat dit niet van een leien dakje en zijn er vele gevaren te trotseren.

Aan dit verhaal gaat een twintig tal pagina’s uitleg, over enkele personages in dit verhaal, vooraf. Dit vind ik wel interessant omdat Pratt een aantal personages op voert die echt bestaan hebben. Zo is er de Russische officier Baron von Ungern-Sternberg, ook wel de dolle baron genoemd. Hij vocht in de Russische revolutie aan de zijde van de Witten. Hoewel hij van Baltisch-Duitse afkomst was voelde hij zich geroepen om het Mongoolse Rijk van Dzjengis Khan te herstellen. Dit was een onaangenaam en gevaarlijk heerschap zoals uit Pratts verhaal ook blijkt.

Pratt laat in dit verhaal goed zien hoe onzeker het leven was in die tijd. Niemand is te vertrouwen. Corto navigeert gemakkelijk door dit avontuur. Hij is koelbloedig als het moet, maar vermijdt liever onnodige doden. Raspoetin daarentegen schiet gemakkelijker iemand neer bij het minste of geringste.

http://i.imgur.com/P6PmCM2.jpg

Dit kloeke album van maar liefst 127 pagina’s is zeker het lezen waard. Pratt belicht een fascinerende periode uit de geschiedenis, hoewel de hoofdlijn van het verhaal fictie is. Ik vind het een prachtig verhaal en het spreekt voor zichzelf dat de tekeningen van Pratt ook weer subliem zijn.

Corto Maltese op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.