Recensie

Cupido 23 Gek van vleugeltjes


Van 1990 tot en met 2005, verscheen er bij uitgeverij Dupuis, steevast jaarlijks een album van: ‘Cupido’. Dit in februari, de maand bij uitstek voor de geliefden. Want is het dan niet dat Sint-Valentijn de harten der verliefde koppeltjes sneller laat slaan? Wee, de onverlaat, die de 14de van deze toch al korte maand, achteloos voorbij laat gaan. Wel beeld, maar geen klank, als je begrijpt wat ik bedoel. En zeggen dat dit commerciële dagje te danken is aan onze vriend Cupido, het engeltje dat met zijn pijltjes harten in vuur en vlam weet te zetten.

http://i.imgur.com/E4gXTgN.jpg

Een engeltje waarvan we dachten dat hij voorgoed van het striptoneel verdwenen was . Tot Arcadia in 2013 de draad weer oppikte met: ‘Een vriendinnetje voor Cupido’. Nu goed drie jaar later kunnen we opnieuw genieten van de fratsen en grollen van deze toch wel schaars geklede, maar sympathieke cherubijn. Al moeten we eerlijk zijn, in dit album, lijkt het wel of hij slechts een bijrolletje speelt. Alle gebeurtenissen lopen langs hem heen. Hij heeft nauwelijks vat op het geheel, en zijn pijlen lijken wel vastgeroest in zijn pijlenkoker. Was of is Malik zijn creatie iets of wat beu, of wilde hij gewoon eens wat anders leuks tekenen? Iets waar onze held niet echt mee akkoord gaat, twee pagina’s lang gaat hij zijn gram halen bij zijn geestelijke vader. Waarbij ons de evolutieleer, de zeven wereldwonderen, ja zelfs dinosaurussen en een kanonnade aan scheldwoorden, ons om de oren vliegen. Malik gaat zelfs even leentjebuur spelen bij zijn collega Walthéry. In een aantal platen laat hij diens held Tchanches, vrije burger van de Boven-Maas opdraven. Dit aan de zijde van Roeland van Ronceval. Inderdaad, die kerel die op de hoorn blies terwijl hij zich verdedigde in een slag tegen de Saracenen. Waarna Malik, als afsluiter van het verhaal, het niet kan laten om even toeristische informatie te spuien over Luik, en er tevens niet voor terugdeinst om een dronken Walthéry volop in het zonnetje te zetten. Wat Cupido met dit alles te maken heeft? Dat blijft een open vraag. Misschien omdat hij gedurende de voorbije eeuwen, of langer, alles aan den lijve meemaakte, en ervoor zorgde dat de natuur mooi zijn gangetje kon gaan.

http://i.imgur.com/5GxALnx.jpg

Het album bevat meerdere kortverhalen gevuld met deze geschiedkundige kolder, maar wordt ook afgewisseld met hedendaagse superleuke liefdesperikelen. Tekenaar Malik weet het geheel mooi uit te beelden, hij heeft een positieve kijk op de wereld om zich heen, wat zich ook vertaalt in zijn tekenwerk. Hij tekent zijn figuren overdreven rond uit en voorziet ze van levendige gezichten die expressie uitstralen. Meer moet dat niet zijn. WG.



Dit is een recensie van een gebruiker.