stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Buck Danny classic 3 De spoken van de rijzende zon


Naast de reguliere reeks waarin Buck Danny avonturen beleeft in een tijd die telkens het heden is, of daar toch maar net aan vooraf gaat, is er sinds enkel jaren ook de Classic reeks.

Hier beleven Buck, Tumb en Sonny hun avonturen tegen de achtergrond van lang vervlogen conflicten. Deel 1 en 2 hadden het begin van de Koreaans oorlog als decor. Voor deel 3 gaan we nog een kleine 10 jaar verder terug in de tijd.

De eerste beide pagina's worden volledig gewijd aan de historische context. Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki capituleert Japan en wordt generaal MacArthur de bestuurlijke overheid van het Land van de Rijzende Zon.

Tot zo ver het historische, dan begint de fictie. Niet alle Japanners willen zich immers bij de nederlaag neerleggen en een groep smeedt in het geheim duistere plannen. Hiervoor maken ze gebruik van oude bekenden uit de reguliere reeks: Mo en Miss Lee. Beide topspionnen hebben in de verhalencyclus van de Zwarte Draak geprobeerd onze helden menigmaal stokken in de wielen te steken. Zo ook nu weer.

Buck vermoedt een complot, zeker als een atoombom verdwijnt. Het trio gaat op onderzoek en komt weer een ander hoofdfiguur uit de Zwarte Draakcyclus tegen: Susan Holmes.

Terwijl Buck in een hachelijke situatie verzeilt, en hiermee de ideale cliffhanger voor het einde van het verhaal wordt, lijken de Japanners klaar om vernietigend uit te halen.

De Classic reeks mag als een eerbetoon worden beschouwd aan Vic Hubinon en JM Charlier. Het verhaal sluit naadloos aan bij de traditie die beide grootmeesters creëerden. Zowel de opbouw van de spanning als het moment en de sfeer van de cliffhanger zijn zo weggelopen uit de Buck Danny van begin jaren 50.

Ook de tekeningen van JM Arroyo sluiten goed aan bij die van Hubinon. Het origineel is meestal beter dan de navolger, en dat is naar mijn aanvoelen ook hier het geval. Maar dat neemt niet weg dat er met grote zorg gewerkt werd en dat alle toestellen (we hebben het hier immers over een heuse vliegtuigreeks) prachtig tot hun recht komen.Zowel verhaal als tekeningen doen hun reeksnaam alle eer aan en zijn bijzonder klassiek. Wat niet dient verward te worden met oubollig. Buck Danny is een avonturenstrip waarin militaire vliegtuigen een prominente rol spelen en daar is men met dit album weer wonderwel in geslaagd.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.