Recensie

Docteur Mystère INT 1 Integraal


Docteur Mystère, is zoals de hoofding al laat uitschijnen, inderdaad een mysterieuze strip. Vrij gebaseerd op de avonturenromans van de in Parijs geboren Paul d’Ivoi (1856 – 1915). Een man die bekend staat als één der succesvolste Jules-Verne- navolgers. Dit door de onstuitbare kracht die zijn avonturenverhalen uitstralen. Het allereerste stripalbum van: Docteur Mystère, verscheen in 2003, een tweede in januari 2005. En toen werd het plots muisstil omheen onze vermaarde held. Tot in 2016, uitgeverij Prestige het lumineuze idee opvatte, om deze verhalen opnieuw uit te brengen in een integrale.

http://i.imgur.com/LOAQDTE.jpg

De reeds eerder verschenen verhalen, werden aangevuld met een derde, nog nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen album. De in dit album opgenomen verhalen stralen een ongekend iets uit. Doen ons terug denken aan de gouden jaren van de weekbladen ‘Robbedoes’ en ‘Kuifje’? Een tijd waarin onbevreesde helden, al dan niet begeleid door een sidekick, de meest exotische en bevreemdende avonturen beleefden. De drie in dit album opgenomen verhalen verlopen volgens een vast ritueel. Er is altijd wel één of andere jongedame of lady die de hulp inroept van Docteur Mystère. Hij is een zonderlinge oosterling, behept met een enorme dosis grootheidswaanzin en zelfvertrouwen. Gelukkig behoed het uiterst snelle ingrijpen, van zijn trouwe assistent Cigale, hem meer dan eens voor een enorme flater. Laten we eerlijk zijn, Cigale heeft heel wat meer kennis in zijn kleine teen, dan de onbesuisde Docteur in heel zijn brein. Toch weet Docteur Mystère het steeds zo te draaien en te keren, dat hij na een weer eens geslaagde actie, een pluim op zijn hoed, in dit geval een tulband, kan bijsteken. Ons duo wordt verder aangevuld met de Chinees Ching Kway. Een zakenman die overal ter wereld betrokken is bij de meest louche zaakjes. Maar eens onze stoutmoedige helden zich weer eens in de penarie bevinden, duikt hij als het ware op als een duiveltje uit een doosje, om zijn vrienden, geloof het of niet, belangeloos bij te staan.

http://i.imgur.com/aLJ3Q8T.jpg

Geen goed scenario zonder een aartsvijand moet Alfredo Castelli gedacht hebben. Net zoals bij: ‘Baard en Kale’ of bij: ‘Blake en Mortimer' bijna steeds Stomp of Olrik opduiken heeft Docteur Mystère steeds opnieuw af te rekenen met de beruchte Radetzky en zijn superintelligente rat. Radetzky is een machtsgeile generaal die meer dan eens terecht komt in het vaarwater van onze helden. Maar die steeds tot zijn schande moet ondervinden dat Docteur Mystère steevast aan het langste eind trekt. Het scenario voert ons, doorheen de drie albums, langs de meest exotische locaties en steden. Van Milaan, naar de maan en terug. Alsof dit alles nog niet genoeg is, duiken we in het derde verhaal zomaar de jungle van Sarawak in. Tijdens deze reizen verschijnen de meest vreemde figuren ten tonele, we zetten er even een paar op een rij: de beruchte piraat Sandokan, Enrico, het spook van de Milanese scala, de reïncarnatie van de god Kali, Rigoletto de klokkenluider van de Duomo (de Milanese kathedraal), en nog diverse anderen. Alhoewel de avonturen zich afspelen midden 18de eeuw treffen we hier reeds een elektrisch voertuig aan, uiteraard bestuurd door de befaamde Docteur Mystère. Verder word het scenario nog bevolkt met een bende Thugs, zwevende zwaarden, draken, fakirs, godenaanbidders, rare uit de toon springende maanbewoners… , kortom teveel om op te noemen. Dit alles wordt mooi uitgetekend door Lucio Filippucci. Hij weet als de beste het scenario overtuigend in beeld te brengen. Zijn actiescènes ogen spectaculair, spatten letterlijk van de pagina’s af en dompelen ons onder in de sfeer van midden de 18de eeuw. Pure klasse wat deze man op papier weet over te brengen. WG

http://i.imgur.com/W1TE3yB.jpg



Dit is een recensie van een gebruiker.