Recensie

De vliegende tijger 1 De vliegende tijger


‘De vliegende Tijger’ speelt zich in China tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Duke Moran, de held in dit verhaal, fictief is hebben de vliegende tijgers echt bestaan. Zoals we in de twee inleidende pagina’s bij deze strip lezen werden de Vliegende Tijgers opgericht door ex-kapitein van het Amerikaanse leger Claire Lee Chennault. Tjiang Kai Shek, de leider van China tijdens de Tweede Wereldoorlog, had moeite met de aanval van Japan te bestrijden. Zijn leger was slecht uitgerust en leden zware verliezen. Het was erg moeilijk om de Japanners, die superieur waren in de lucht, te verslaan. China had wel een honderd tal vliegtuigen weten te bemachtigen, maar had geen piloten. Tjiang Kai Shek gaf zijn vrouw de opdracht om het probleem op te lossen, deze vroeg daarom Chennault om hulp. Deze zette een advertentie in een Amerikaanse krant om piloten te werven. Omdat Amerika nog niet in de oorlog betrokken was geraakt luide te officiële versie dat de piloten werden aangesteld om Chinese piloten les te geven. Maar in werkelijkheid moesten ze zelf de lucht in om de Japanse vliegtuigen neer te halen.

http://i.imgur.com/eo4izo7.jpg

Voor elk neergehaald vliegtuig kregen ze 500 dollar. Dus veel piloten, ook Duke, gingen naar China voor het geld, maar enkele gingen uit idealistische motieven.

Tot zover de geschiedenisles, terug naar de strip. Dit verhaal is een actiestrip dat is een ding wat zeker is, maar er valt zo af en toe ook wat te lachen. Vooral als Rosie, de ex-vriendin van Duke, hem wil helpen. Dit loopt meestal uit op een fiasco.

http://i.imgur.com/bDOoIxh.jpg

Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van Ferdinando Tacconi. Deze Italiaanse tekenaar begon zijn carrière in de stripwereld in de jaren 70 met het tekenen van pulp comics als Oltretomba en Terror. Ander werk van hem zijn o.a. de Zack en De Gentlemen series. Zijn tekenwerk spreekt mij erg aan. Het is erg dynamisch, wat niet onbelangrijk is bij een actiestrip.

http://i.imgur.com/WxaD9wB.jpg

Prima album, zeker een aanrader.

De vliegende tijger op Ratatouille TV (blog)
De vliegende Tijger op Ratatouille TV (Youtube)Dit is een recensie van een gebruiker.