stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
“Objectif Broadway” ("Doelwit Broadway") is het derde en laatste deel uit de eerste Angel Wings cyclus “Burma”. De tweede cyclus wordt “Pacific”. Angel Wings was oorspronkelijk bedoeld als een trilogie, maar vanwege succesvol, werken Yann en Hugault momenteel aan een tweede cyclus. Een Nederlandstalige uitgave getiteld "Bestemming Broadway" is door Silvester op 25 november 2016 uitgegeven. Helaas zien de kleuren van die uitgave er ditmaal verbleekt uit. Het albumformaat van de Franse edities is iets groter, schat ca. 10%. De special-edition cq. groot-formaat album van “Objectif Broadway” was ten tijde van deze review nog (steeds) niet leverbaar. Beide uitgevers leveren ook een opbergbox voor de hardcovers van de eerste cyclus.
In het vorige deel (“Black Widow”) is de C-46 Whale van Lt. Angela “Angel” McCloud, met onder andere aan boord de USO-artieste Jinx Falkenburg, door de Japs boven de Birmaanse jungle neergeschoten. Angela en Jinx blijken de enige overlevenden en ze moeten het in de verraderlijke jungle opnemen tegen rode mieren, bloedzuigers, slangen, muskieten, vochtigheid, koorts, de honger en... hun botsende karakters. Daarnaast maakt de Japanse geheime dienst Kempeitai jacht op hen. Ondertussen moeten de Burma Banshees hun basis bij Dunbastapur halsoverkop verlaten vanwege een Japans offensief. De piloten Lt. Robbins “Rob” Clower en Lt. Philip Adair kunnen Angela en Jinx daarom niet redden. Met terugblikken krijgen we weer meer te weten over het moordmysterie rond Angela’s zuster Maureen McCloud. Dit mysterie wordt, althans in deze cyclus, niet opgelost. Wat wel duidelijker is geworden dat Angela, naast pilote, ook een agente is van de OSS: de Amerikaanse geheime dienst (de huidige CIA). Op het schutblad van dit album staat ditmaal geen toestel, maar een badge van de OSS. Er wordt veel "geschakeld" tussen de diverse fronten: de jungle, het verleden, het offensief, het tegenoffensief, etc., maar dit werkt niet storend.
De tekeningen van en inkleuring door Romain Hugault zijn weer subliem en de scènes zijn overtuigend. Buiten uitgebreide luchtgevechten worden bijvoorbeeld de ontberingen in de Birmaanse jungle goed uitgebeeld. Onwillekeurig roept dit ook herinneringen op aan deel 4 en 5 uit de Buck Danny serie, waar Lt. Susan Holmes ook moest overleven in de Birmaanse jungle en waarbij eveneens op haar gejaagd werd door de Japanse geheime dienst. Alleen had zij “slechts” te maken met een tijger en krokodillen. De verpleegster Susan Holmes werkte trouwens ook voor de OSS. Miss McCloud en miss Holmes hebben dus aardig wat overeenkomsten. In "Black Widow" was al een hommage aan de Buck Danny reeks; het lijkt erop dat Romain Hugault dat hier weer doet met Angela McCloud in een aan Susan Holmes gelijkende scene: beiden in de Burmaanse jungle met een Thompson M1A1 gun (inclusief die 2 shots) tegen de vijand: http://i68.tinypic.com/641ava.png (respectievelijk: Victor Hubinon, 1950; Romain Hugault, 2016)
B-25H Mitchell: http://i66.tinypic.com/2hxty11.jpg Naast vliegtuigen, wapens, militaire outfit en oerwouden toont Romain Hugault zijn veelzijdigheid in het uitstekend tekenen van steden, zoals in dit deel San Francisco. Vermeldenswaardig zijn het prachtig getekende interieur van het Palace Hotel in Frisco op plaat 43 en de laatste pagina.
Dit album bevat meer actiescènes dan in de voorgaande 2 albums, resulterend in enkele pagina's met weinig tekst. Qua dialogen biedt dit deel derhalve iets minder. Verder toch wat jammer, dat we voor oplossing van de moord op Maureen McCloud moeten wachten tot de 2e cyclus. Mijn score voor het scenario is daarom iets lager dan voor het vorige album. Maar ook in dit deel heeft scenarist Yann tenminste weer één hommage, die hij trouwens herhaalt van plaat 13A van Berentand deel 4: majoor John Eigrutel van de OSS: “John” is synoniem voor "Jean", en “Eigrutel” is palindroom van “leturgie”. Kortom: collega-scenarist Jean Léturgie. Historisch zijn onder meer de door de Japanners buitgemaakte Mustang P-51C "Evalina", Tokyo Rose, Streetcar 130 in Frisco en Merrill's Marauders. http://i67.tinypic.com/2qs3pjs.png Humor ontbreekt ook in dit album niet.
De toestellen zijn ook in dit album weer erg divers: Curtis P-40 Warhawk, P-47 Thunderbolt, C-47 Skytrain, DC-3 Dakota, Mustang P-51B en P-51C, Westland Lysander, Sykorsky R-4B, B-25H Mitchell, Catalina PBY, Kawasaki Ki-48, P-61 Black Widow, Waco CG-4A glider en Spitfire (RAF SEAC).
Dit derde deel van Angel Wings serie is weer klasse en ondanks dat we al in 1945 zitten uitstekend nieuws dat Angel Wings wordt voortgezet. Previews van enkele complete pagina’s zijn te vinden op de site van de uitgevers Paquet en Silvester en in onderstaande interviews. Deze steeds uitgebreidere interviews met Yann en Hugault kwamen trouwens al snel omdat, gezien vanuit een trilogie, de onopgeloste moord op Maureen McCloud in Frankrijk negatief uitpakte op de beoordeling. In dit Franse album staat namelijk geen informatie over een vervolg. Met name in het vierde interview geeft Romain Hugault meer details vrij over de 2e cyclus "Pacific". Kijk al uit naar deze 2e cyclus!