Recensie

Sigmund 26 Zesentwintigste sessie


Nederlands bekendste psychiater is weer goed op dreef! Geen probleem gaat hij uit de weg. Het allegaartje dat bij hem te rade komt is enorm uiteenlopend: rascisten, (hoog)zwangere vrouwen, kinderen en enorme klootzakken. Iedereen kan bij Sigmund terecht met z’n problemen. Zelfs de westerse beschaving komt bij hem op raadpleging. Op alle situaties en prangende vragen weet hij wel een antwoord, of dat nu gaat over typisch vrouwelijke probleempjes, de bekommernis om de maatschappij of het milieu of iets nog helemaal anders, altijd komt er een oplossing... of niet. En de patiënt? Die is geholpen en wordt er beter van… euh… of niet! Niet zelden is het immers de prof zelf die er beter van wordt. Maar ja, de man moet er dan ook voor zorgen dat hij werk blijft hebben, nietwaar?! Hoewel hij ook op dat punt zwaar durft afwijken van z’n “gewone” gedragingen en al eens durft overgaan tot draconische maatregelen.

Naast de problemen rond z’n patiënten wordt er ook ruim aandacht besteed aan de protagonist zelf. De figuur van Sigmund is hilarisch. Klein van gestalte, groot van geest. Met een grote dosis zelfkennis en relativering slaagt hij er meestal (!) in om boven z’n eigen problemen uit te stijgen. Zijn hang naar vrouwelijk gezelschap is wordt niet echt bevredigd en ook daar moet hij creatief zijn. Véél voer om uitgebreid op in te gaan dus.

Een constante doorheen de gags is dat er eigenlijk nauwelijks een constante is. De reacties van Sigmund zijn bijna steeds onvoorspelbaar en je weet nooit waaraan de patiënt zich nu weer mag verwachten. Laat dat nu net de sterkte van de reeks zijn. Je verveelt je nooit en een (glim)lach is nooit ver verwijderd.

De schijnbaar eenvoudige tekeningen met hier en daar een zwart vlak om wat ‘kleur’ te brengen in het geheel dienen hun doel feilloos. Met enkele pennentrekken zet de Wit treffend de passende emoties op papier. Ik kan er alleen maar bewondering voor hebben...

Besluit: psychische (en andere) problemen heeft de mens genoeg. Ermee lachen kan al een eerste positieve manier zijn om ermee om te gaan. ‘Sigmund’ lezen is de boodschap!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.