Recensie

Buck Danny S1 De Buck Danny story


Buck Danny S1 De Buck Danny story
http://i63.tinypic.com/s6kwih.png

Zolang Buck Danny l'Integrale (inmiddels 11 delen) nog niet is vertaald, levert De Buck Danny Story van Ciso -uit alweer 1974- aardig wat achtergrondinformatie over de eerste 38 Buck Danny verhalen uit de hoofdreeks.
Naast een samenvatting per Buck Danny album, staan in deze zwart/wit uitgave ook de 3 korte Buck Danny verhalen uit Sprint en 3 Buck Danny humoresken uit Robbedoes. Plus een verhaal over piloot Hodgkinson en De Doodsstrijd van de Bismarck: 2 korte verhalen zonder Buck Danny.

Deze korte verhalen en humoresken werden in de jaren 80 en 90 in kleur uitgegeven in de eerste generatie Buck Danny integralen: de Buck Danny Omnibussen.
Behalve "De Doodsstrijd van de Bismarck" (welke op de cover "De ondergang van de Bismarck" wordt genoemd), die bleef in zwart/wit.

Voor hen die geen abonnement hadden op het toenmalige stripweekblad Robbedoes is deze uitgave alleen al interessant (geweest) t.a.v. de voornaam van Jerry Tumbler. Immers, tot Buck Danny deel 15 uit 1955 kenden we hem alleen als "Tumbler", maar in dit deel stond op zijn toestel en pilotenjack "J. Tumbler". We moesten echter nog eens 15 jaar wachten op humoreske "Het Gebeurde in '38" uit Robbedoes nr. 1682 van 1970, waar voor het eerst Jerry Tumblers voornaam vermeld werd (rechts):
http://i63.tinypic.com/b4hh4z.jpg
En pas onder de latere tekenaars Francis Bergèse en Gil Formosa in de jaren 80 en daarna, wordt Jerry Tumblers voornaam vaker gebezigd en/of wordt in elk geval zijn initiaal op een toestel vermeld.

Het 9 pagina's tellend verslag -geschreven in een prettige en betrokken schrijfstijl- geeft een korte biografie over de tekenaar Victor Hubinon en de scenarist Jean-Michel Charlier. Verder wordt in dit verslag album nr. 1 (1948) t/m album nr. 38 (1973) besproken qua inhoud plus een korte review. Hieruit wil ik vermelden, dat ingegaan wordt op de platen, die Victor Hubinon niet of slecht getekend heeft. Dit kan ik uit mijn jeugd nog terdege herinneren: was erg storend vanwege een doorgaans andere tekenstijl der invallers, en wat ook nog eens steeds frequenter voorkwam in een steeds slechter uitziende tekenstijl. Vanaf album 22 zijn de interventies door verschillende collega's van Hubinon begonnen, en na lezen van dit verslag vraag ik mij af, waarom de uitgever een verhaal niet eerst door Hubinon heeft laten aftekenen, voordat met (pré-) publicatie werd begonnen.
Dit verslag geeft ook meer duidelijkheid over waarom de laatste door Hubinon getekende trilogie (deel 38 t/m 40), zo lang moest duren. Deel 40 kwam immers eerst in 1979, 6 jaar na deel 38, en was ook nog niet eens op een niveau getekend wat we van Hubinon gewend waren.

Voor diegenen, die meer achtergrondinformatie over de Buck Danny reeks willen hebben en/of niet over de Buck Danny omnibussen beschikken, lijkt mij De Buck Danny Story nog steeds een aanrader. En met 70 jaar Buck Danny viering in 2017 is terugblikken nooit weg.
Tweedehands is deze uitgave ook nu nog geregeld aan te treffen.

N.B.
Vermeldenswaardig is nog de cover-art. De tekening van Hubinon is uit 1971 en gemaakt voor de heruitgave van de oneshot Tarawa - Het Bloedige Atol (hertekening van plaat J.033B, hieronder rechts), maar heeft geen enkele link met de Buck Danny serie!

http://i65.tinypic.com/286zt5w.jpg
Plaat J.033B uit Tarawa - Atoll Sanglant, 1951 (Voor meer details zie rubriek Weetjes/Fouten).



Dit is een recensie van een gebruiker.