stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Absolute Watchmen (Lion) 1 Absolute Watchmen


Bloed kleurt de straat. De politie speurt naar bewijzen. Bij donker beweegt een schim door de straten op zoek naar sporen. Allen zijn op zoek naar het antwoord op de vraag “Wie vermoordde de Comedian? En waarom?”.
Een goed boek weet onmiddellijk de aandacht van z’n publiek vast te grijpen en lost dat vervolgens niet meer. En het moet gezegd: Alan Moore en Dave Gibbons grijpen de lezer vanaf de eerste prent bij z’n keel en voeren die zonder mankeren mee tot het einde van deze dikke turf van meer dan 400 bladzijden (bijna 500 met de extra schetsen, tekeningen en teksten erbij). Vooraleer je aan dit meesterwerk begint, neem je dus best je tijd en zorg je dat je gezellig en comfortabel genesteld zit in de zetel. Eventueel met een glaasje (als je daar al mee toekomt) wijn erbij. Want dat je deze letterlijk zware kost snel terzijde zal leggen, is onwaarschijnlijk.
http://screenrant.com/wp-content/uploads/2016/09/Rorschach-in-the-Wathmen-comic.jpg
Niet voor niets werd en wordt dit verhaal als beste beeldroman aller tijden bestempeld. Wie vreest dat het verhaal van meer dan 30 jaar oud, gedateerd is en dus niet meer zal beklijven, zit er naast. En nog geen beetje. Akkoord: de tekeningen beantwoorden niet helemaal meer aan wat we tegenwoordig gewoon zijn en verwachten. Geen speciale effecten of blitse (computer)inkleuring, maar een strakke lijnvoering en vrij sober kleurenpalet typeren dit werk. Vergis je echter niet: als je afstand kan nemen van die verwachtingen en opgaat in het gecreëerde universum, dan kan je bijzonder veel details ontdekken die je bij een eerste lezing waarschijnlijk niet eens hebt opgemerkt, zodat je weer voor uren zoet bent. Om maar aan te geven dat dit zeker niet zomaar wat eenvoudig tekenwerk is.
http://media.dcentertainment.com/sites/default/files/GalleryGraphicNovels_1900x900_watchmen_52af9e8ba77e04.77969218.jpg
Geen goed stripalbum zonder dat ook het vertelde aanspreekt natuurlijk. Maar ook daar zit het meer dan goed. Het verhaal is geweldig en onthult op een magistrale wijze puzzelstukje na puzzelstukje heden, verleden en toekomst van de protagonisten. Maar het is vooral de menselijkheid van de superhelden met al hun positieve, maar vooral negatieve kanten, die dit boek ver boven andere superheldenverhalen verheft. De ziel van elk van de Watchmen wordt blootgelegd en ze worden daar geenszins bij gespaard. Om dit luik ten volle te kunnen uitwerken maakt de auteur ook gebruik van tekstuele pagina’s met uittreksels uit dagboek, krant of ander medium. Dat maakt dit boek wel wat zwaarder om te verorberen, maar ook heel wat rijker. Het is dus meer dan de moeite waard om die bladzijden te lezen.
Absolute Watchmen is een stuk literatuur dat ook mensen die geen superheldenfan zijn, sterk kan bekoren, juist omdat het in de eerste plaats helemaal niet om die krachten draait.
http://i.imgur.com/JTCBzuw.jpg
Tot slot nog dit: RW/Lion opteerde om deze heruitgave uit te geven op hetzelfde grote formaat als hun reeks “Before Watchmen”, wat eindelijk maakt dat deze reeks ‘compleet’ is! De enige juiste beslissing, temeer omdat de tekeningen met al hun details nu echt tot hun volle recht komen! Bedankt heren (en dames?) van RW/Lion.

Besluit: eindelijk een uitgave die deze klassieker naar waarde schat! Wie nog op zoek is naar het perfecte eindejaarscadeau: zoek niet langer!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.