stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De reizen van Lefranc 8 De strijd om de Pacific


Toegegeven, als er deel is van de Tweede Wereldoorlog dat ik eigenlijk niet echt ken, dan is het wel de Aziatische zijde. Ik weet wel dat Japan samen met Duitsland streed en dat ze een veroveringsstrategie hanteerde die vrij gewelddadig was. Zelfs Pearl Harbor, kamikazes en de atoombommen zijn gekend, maar dan stopt het wel een beetje. Bijgevolg is een reportage over deze strijd best wel welgekomen. Dit deel is sterk onderbelicht en verdient beter. Niet alleen om te weten dat de Russen uiteindelijk ook Japan hebben aangevallen, maar vooral om het schaakspel en de onderliggende beweegredenen beter te snappen. Immers wat hier gebeurd is, heeft impact gehad bij ons en zindert nog steeds na in de huidige internationale relaties.

We krijgen in dit deel een overzicht van de uitgangspunten van de beide strijdende partijen (voornamelijk USA en Japan) en hoe ze probeerden hun doelen te bereiken... het opzetten van het schaakspel en al hun zetten dus. Het leidt soms ook tot andere conclusies dan we gewoon zijn te horen. Bijvoorbeeld dat de atoombommen misschien toch niet zo doorslaggevend waren.. ja, dat was eentje dat me nog steeds bezig houdt en dat ik toch nog in beraad hou. Het is bijgevolg niet verwonderlijk als ik zeg dat ik behoorlijk wat heb bijgeleerd en sommige zaken nu toch anders kader. En dat is zeker een verdienste van dit deel.

Stripgewijs is dit wel geen echte strip. Er wordt heel wat achtergrondinformatie gegeven, waarvan dan sommige elementen in een tekening gegoten worden. Het is geen strip waarbij er een wisselwerking tussen de twee basiselementen: tekst en tekening. Hier zijn de tekeningen illustraties, niet meer. Door hun grootte houden ze de tekst onder controle, want anders zouden we behoorlijk wat lappen te slikken krijgen en gewoon door de hoeveelheid nieuwe kennis is dit net genoeg. Meer zou te veel zijn en minder te weinig om het schaakspel duidelijk te maken.

In het kort: absoluut informatief!

witam

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.