stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

USA über alles 1 Project Aurora


Even met de geschiedenis spelen. Dat is wat scenarist Jean-Pierre Pécau al vaker gedaan heeft. Denk maar aan De verborgen geschiedenis, waar hij historische feiten laat gebeuren door ingrepen van de magistraten, die met kaarten spelen. Of het hier nu gaat om de 7 plagen van Egypte, of Tsjernobyl, het maakt niet uit. Alles wat er van noemenswaardige catastrofe is gebeurd in de geschiedenis is aan de kaarten te wijten.

Maar Pécau durft ook een stap verder te gaan. In Uur U verandert hij de elementen uit de geschiedenis en laat ons zien wat dan het resultaat zou zijn. In het laatst verschenen album in deze reeks teistert een burgeroorlog Parijs, waardoor Vietnam plots heel dicht in onze buurt had kunnen liggen.

Nu verschijnt van zijn hand de reeks USA über alles. Het uitgangspunt is vrij complex: tijdens wereldoorlog 2 gaat een contingent Franse vliegeniers de Russen helpen tegen de Duitsers. Maar wanneer de Duitsers een vrede tekenen met de Amerikanen en Britten veranderen de vroegere geallieerden in vijanden. Iedereen tegen de Russen dus en de Franse vliegers komen terug. Allemaal buiten 1, die gevangen zat. Deze Nicolas Charlier kan pas jaren later ontsnappen en dient zich aan om te helpen met project Aurora. Maar dat vinden een paar geheimagenten, ene James Angleton samen met H.A.R. "noem mij Kim" Philby, toch de moeite waard om te onderzoeken.

In het 1e album in deze reeks wordt vooral uit de doeken gedaan hoe de situatie is en hoe ze ontstond. De nadruk ligt op wat Charlier en zijn kompanen in Rusland hebben beleefd. Het is eigen aan de scenario's van Pécau dat je je aandacht er bij moet houden, maar alles zit uiteindelijk wel goed ineen.

De tekeningen zijn van de Bosniër Maza, die ook Wunderwaffen tekent. Hij laat de actie primeren. Die actie is vooral gelinkt aan vliegtuigraids tijdens de oorlog.



Soms oogt de lijnvoering wat wazig en wordt het decor wat vergeten, maar op andere momenten slaagt hij er wel in te bekoren. De verschillende personages zijn soms minder uit elkaar te halen omdat ze weinig specifieke herkenningstekenen hebben.



Dit eerste album is een opstapje naar een reeks die nu veelbelovend begint. Het wordt geen reeks met afzonderlijk te lezen albums, zoveel is nu al duidelijk.

Fumetti

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.