stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Dwergen 3 Aral van de tempel


De reeks ‘Elfen’ die Daedalus in 2014 op de Nederlandstalige markt bracht, werd erg positief onthaald. Lees er de recensies maar op na: http://stripinfo.be/reeks/recensies/22024_Elfen
Een heel nieuwe wereld ging open en via one-shots werden heel wat boeiende verhalen verteld waarbij echter slechts een minuscuul deeltje van het complexe universum kon aangeroerd worden. Aan de reekstitel kan je bovendien merken dat de avonturen vooral rond elfen draaien. Een spin-off waarbij andere dan de puntorige wezens in het centrum staan, was dan ook bijna onvermijdelijk. ‘Dwergen’ werd geboren… Net als in de hierboven vermelde reeks, beslaat elk album één afgerond verhaal.

Het derde album in de reeks verhaalt over het leven van Aral, een dwerg die ongewild en tegen zijn zin aan z’n studies wordt ontrukt en mee moet op een reis met z’n meester en diens nicht Sienn. Deze laatste is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en zorgt dat Aral nog meer tegen de reis opziet. Het is de bedoeling dat het groepje in Abu’Kazan, het koninkrijk van Arals oom, het geheim van een gouden kubus ontrafelt. Daar blijkt de hel echter losgebarsten en lijden de inwoners aan een zonderlinge ziekte.

Ook nu wordt weer een mooi afgerond verhaal verteld waardoor inpikken in de reeks geen enkel probleem is. Bovendien is er geen voorkennis nodig om aan dit album te beginnen, daar zorgt de herkenbaarheid van de dwergen wel voor. Net zoals in de meeste literatuur voldoen ze immers aan de meeste stereotype kenmerken, zowel van gestalte als van persoonlijkheid. Al deze zaken vormen vast en zeker een grote troef die de aanschafdrempel verkleint én het verhaal is sterk genoeg om daar geen negatief punt van te maken.
Wat voor sommigen misschien wel een nadeel is, is de vrij grote hoeveelheid tekst die op heel wat pagina’s wordt aangetroffen. Deze is echter onontbeerlijk om volledig te kunnen opgaan in de dwergenwereld en meer bepaald deze queeste. Voor mij vormt dit dan ook geen beletsel.

Het verhaal is erg boeiend en weet de aandacht probleemloos vast te houden. Daarvoor bedient het zich niet van humor (hoewel die wel sporadisch aanwezig is), maar steunt het op een goede verhaallijn en de nodige dosis drama. Doordat we telkens met nieuwe hoofdpersonages in een andere setting te maken krijgen, hebben de auteurs meer vrijheden en zit er geen sleet op het geheel.

Net zoals de andere albums in de reeks is het tekenwerk weer prachtig. Ondanks het feit dat telkens weer andere tekenaars aan het werk zijn (wat het hoge verschijningsritme mee helpt verklaren) ademen alle albums dezelfde sfeer uit en vertoef je in dezelfde gedetailleerde en levensecht aandoende wereld.

Besluit: andermaal een spannend verhaal van hoogstaand niveau.

Iyo74

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.