stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Jacky Ickx 1 Rainmaster


In vroegere jaren ademde autoracen en meerbepaald de F1 nog een grote hoeveelheid heldenmoed uit. De rijders waren halve goden die het noodlot tartten en bij elke wedstrijd opnieuw hun leven riskeerden teneinde onsterfelijk te worden in de annalen van het autoracen. Ondertussen zijn de wagens misschien wel sneller geworden, maar tevens werden ze ook veel veiliger en werden de regels dusdanig aangepast dat ongelukken veel minder frequent voorkomen, maar tegelijkertijd taande ook het showgehalte. Enfin, Daedalus eert de helden van weleer in de reeks ‘Plankgas’ en brengt in dit album een hommage aan de meest gelauwerde Belgische piloot ooit.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/cmx-images-prod/DigitalPage/38471191/b60046789b2e17b63a2fd5eabab65692._SX1280_QL80_TTD_.jpg
In de geschiedenis van het racen heeft België slechts één klinkende naam voortgebracht, namelijk Jacky Ickx. Een naam die velen bekend in de oren zal klinken. Maar wie kent de geschiedenis van deze legende? Wie heeft een idee van het indrukwekkende palmares dat de man op z’n naam mag schrijven? En wie herinnert zich de heel andere omstandigheden waarin werd geraced? Op deze en nog meer vragen biedt ‘Rainmaster’ een antwoord. De verwezenlijkingen van deze uitzonderlijk coureur zijn echter zodanig talrijk dat een enkel album niet volstond om alles in te beschrijven. Deel 11 van de reeks Plankgas zal het tweede en laatste deel van zijn carrière omvatten.
Het grootste voordeel van dit album is tevens ook het grootste nadeel: Dugomier en Krings geven een bijzonder uitgebreid beeld van de vele domeinen waarop Ickx bezig was en hebben ruim aandacht voor de talrijke trofeeën en roemruchte prestaties die de man neerzette. Het positieve hiervan is dat je als lezer een prachtig document in bezit hebt dat een goed beeld schetst van het belang van de man voor z’n sport en hem ook in de schijnwerpers zet zoals hij dat verdient. Keerzijde van de medaille is dat vaak bladzijden lang bestaan uit opsomming van z’n successen. Saai wordt het evenwel nooit, daar zorgen de veelzijdigheid van de protagonist én het tekenwerk van Krings wel voor.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/cmx-images-prod/DigitalPage/38471236/14b99271bb7b92e20bf4b430d59dea66._SX1280_QL80_TTD_.jpg
Krings zet het verhaal neer op een zeer toegankelijke manier. De dik afgelijnde tekeningen geven het geheel een minder volwassen uiterlijk, maar staan garant voor een aangenaam ogend album. En vergis je niet: ondanks het luchtigere tekenwerk zorgt het auteursduo verschillende keren voor kippenvelmomenten en sleurt de lezer mee in een wereld waarin vreugde en verdriet dicht bij elkaar lagen.

Besluit: een verplicht naslagwerk voor liefhebbers van de autosport. Ik kijk uit naar het slotdeel van deze cyclus.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.