Recensie

De 7 wonderen 5 De piramide van Cheops


We bevinden ons in het jaar 2565 v. Chr. waar Kemet, de zwarte schrijver, wordt ontboden in Gizeh om er raadselachtige moorden op te helderen. Om allerlei redenen is de reis naar de piramide voor de protagonist niet de meest aantrekkelijke bestemming, maar zijn toewijding voor Ma’At maakt dat hij z’n taak met de grootst mogelijke ernst op zich neemt. Hoe verder z’n onderzoek vordert, hoe meer hij te weten komt over de ware bedoelingen van de ontwerpers van de piramide.
http://www.editions-delcourt.fr/images/planches/7-merveilles-la-pyramide-de-kheops_4.jpg
Wie reeds het geluk heeft gehad om Egypte te bezoeken zal daar zonder twijfel bewonderende blikken hebben geworpen op de imposante piramiden die daar duizenden jaren geleden opgetrokken zijn. De grafkelder van Cheops is een van de meest indrukwekkende bouwsels die je er kan bezoeken. Het is tevens het enige van de zeven klassieke wereldwonderen die nog overeind staan. De afmetingen van dit meesterwerk zijn dan ook duizelingwekkend. Bovendien doen rond de piramides in het algemeen en deze van Gizeh in het bijzonder allerlei verhalen de ronde. Onder andere door plunderingen die in de loop van hun geschiedenis plaatsvonden, blijven sommige geheimen voor altijd onopgelost en kan men dus slechts gissen naar het hoe en waarom van deze fenomenale constructie. Van geen enkele gevonden kamer is men absoluut zeker wat de functie was, maar als middelpunt van hun verhaal, kozen de auteurs voor de niet afgemaakte ondergrondse kamer. Ook daarvan is de bedoeling nog steeds niet gekend en vormde dus een dankbare bron van inspiratie voor de auteurs. Al die zaken maken dit misschien wel het meest dankbare wereldwonder om een verhaal rond te weven.
http://www.editions-delcourt.fr/images/planches/7-merveilles-la-pyramide-de-kheops_3.jpg
Wat opvalt in het verhaal is dat er heel veel aandacht werd besteed aan de personages en het gekonkel rond de bouw van de piramide en minder aan het optrekken en de functie van de piramide. Iets wat ik persoonlijk wel mis. Het verhaal in deze strip boeit me zeker wel, maar toch had ik graag meer informatie gekregen over het bouwwerk zelf. Wellicht was de ruimte in één album te beperkt en moesten er keuzes gemaakt worden. De laatste bladzijde met tekstuele uitleg compenseert het gemis wel enigszins, maar ik lees die historische feiten toch liever in stripvorm.
http://www.editions-delcourt.fr/images/planches/7-merveilles-la-pyramide-de-kheops_2.jpg
De tekeningen zijn duidelijk erg goed gedocumenteerd en bieden ons een waarheidsgetrouwe blik op de klederdracht en architectuur uit die periode. De gebruikte stijl past alleszins bij het opzet van dit album en deze reeks.

Besluit: deze one-shot over de monumentale piramide die toegewezen wordt aan Cheops brengt een boeiend historisch verhaal maar had de piramide zelf wat meer in de kijker mogen zetten.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.