stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De erfenis van de duivel 4 De apocalyps


Na zes jaar en vier delen komt er een eind aan de avonturen van Constant. Zoals je al een beetje kon afleiden uit de reeksnaam hebben we hier te maken met een esoterische reeks. Zoals we wel meer zien in dit soort reeksen wordt de held geconfronteerd met een zoektocht die moet leiden naar een ultieme ontdekking, is het niet de heilige graal of een verloren testament, dan is het wel een ander belangrijk geheim dat het Vaticaan voor ons verborgen wil houden. Deze zoektocht wordt meestal gekruid met aanwijzingen verborgen in gebouwen en schilderijen waarbij bepaalde locaties ook regelmatig terugkeren. Zo duiken ook in deze reeks Rennes-le-château en de Mont Saint-Michel op. Naast het Vaticaan dat zijn geheim wil bewaren duiken er ook regelmatig Nazis op die op zoek zijn naar het ultieme middel om hun führer het eeuwige leven of het ultieme wapen te bezorgen.

Kortom het wordt moeilijk om nog origineel te blijven in dit soort reeksen, maar daar heeft scenarist Jérôme Félix toch iets op gevonden. Zijn hoofdfiguur is niet op zoek naar speciale krachten of zo, nee hij is op zoek naar zijn geliefde, die na 1 wilde nacht verdween en die hij later per toeval terugzag op een schilderij van Nicolas Poussin uit de zeventiende eeuw! Helaas voor Constant hebben ook de Nazis interesse in het schilderij, want het zou de sleutel zijn in de zoektocht naar de duivel. In de middeleeuwen zou paus Clemens V een poging hebben ondernomen om de duivel op te roepen om hem te genezen van zijn ongeneselijke ziekte. Tijdens die seance zouden gemaskerde mannen er van hebben geprofiteerd om de duivel vast te zetten in het lichaam van een volmaakt onschuldig meisje om de duivel zo monddood te maken. Daardoor kreeg het meisje wel het eeuwige leven. Als het meisje vermoord zou worden in het juiste pentagram zou de duivel weer vrijkomen en dan kan is alle mogelijk, misschien kan je dan iets van hem gedaan krijgen ofwel breekt de Apocalyps uit!

Je zag de tekeningen van de jonge tekenaar Paul Gastine ieder album verbeteren, zijn lijnen werden elke keer dunner, waardoor de tekeningen aan detail wonnen. Voeg daar de prachtige inkleuring van Scarlett Smulkowski aan toe, en je hebt een top-combinatie vast! Zeker als Gastine zich mag uitleven in overweldigende scenes als een ontploffende zeppelin of een uitgekiende finale waar de nodige slachtoffers vallen!

De meeste van deze esoterische reeksen starten sterk, maar zakken als een pudding in elkaar eenmaal er antwoorden gegeven moeten worden. Dan verzanden die reeksen in een hoop gewauwel of gaan echt over de top. Niets van dit alles in dit vierluik, Félix houdt de touwtjes stevig in handen en komt met een ontknoping die er mag zijn! Na de hardcover die al vorig jaar verscheen is nu ook de softcover beschikbaar van dit afsluitende deel.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.