stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Acriborea 4 De zwermen


Weinig science-fiction auteurs hebben een rooskleurige toekomst in gedachten voor de mensheid. Ook de reeks Acriborea laat maar weinig positiefs zien van de meest destructieve soort die de aarde ooit heeft voortgebracht. Wanen we ons nu oppermachtig, dan zou dat volgens Cordurié en Créty in de toekomst wel eens anders kunnen liggen.
En wie dacht dat het na de eerste drie albums alleen maar kon beteren, zou zich wel eens kunnen mispakken...

‘Zwermen’ luidt mogelijk het definitieve uitsterven van ons ras in (in deze vertelling, welteverstaan). De buitenaardse beschavingen waarmee het menselijke ras zich geconfronteerd ziet, plaatsen een laatste offensief en zetten middelen in die onverwacht en extreem vernietigend zijn. Het leger biedt met de moed der wanhoop weerstand aan de eskaders Nominoss die over de steden uitzwermen. Op hetzelfde moment trachten Palliger en Niemeyer samen met de andere overlevenden van hun crash te ontsnappen aan de wereld ‘Hope’ om zodoende hun eigen ras te hulp te schieten. Maar ondanks hun enorme mogelijkheden ziet de toekomst er allesbehalve goed uit...

De swingende en vlotte vertelstijl van Cordurié zorgt ervoor dat het album sneller uit is dan je zou willen. Door het het afwisselend in beeld brengen van de gebeurtenissen op Hope en Acriborea wordt je heen en weer geslingerd tussen twee afzonderlijke vertellingen die in het 5de en afsluitende deel zonder twijfel zullen samenvloeien. Gelukkig blijft tijdens het lezen alles duidelijk gescheiden en is het verweven van beide verhalen geenszins storend. Integendeel. Deze manier van vertellen brengt een zekere dynamiek in het geheel en zorgt ervoor dat je ongeduldig doorleest en naar de volgende bladzijden smacht. Negatieve kantje aan de zaak is dat je daardoor misschien te snel door het boek heen bent en zo heel wat mooi tekenwerk onvoldoende hebt geapprecieerd. Gelukkig laat het papieren medium als geen ander toe om eens terug te bladeren en je te verdiepen in enkele afzonderlijke bladzijden of tekeningen. Het hele album nog eens, nu op het gemak, herlezen is vanzelfsprekend ook een optie. ;-)
http://www.editions-delcourt.fr/images/planches/acriborea-4-les-nuees_2.jpg
Créty is van vele markten thuis en brengt mens, buitenaardsen, natuur en technologie prachtig in beeld. Let ook op de lay-out waarin hij naar hartelust varieert en die in functie staat van de sfeer die in bepaalde scènes heerst en zo bijvoorbeeld het gevoel van chaos op de juiste momenten benadrukt.

Besluit: in dit album wordt mooi naar de afsluiter toegewerkt. Alle opties zijn nog open waardoor deel 5 niet snel genoeg kan komen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.