stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Moederland 1 Deel 1


Goed nieuws in stripland. Er is een nieuwe uitgever geboren. Uitgeverij Microbe verraste ons al meteen met twee leuke uitgaves. Het eiland is een one shot. Daarnaast verscheen ook het eerste deel van een tweeluik: Moederland.

Dit lijkt me een veelbelovend tweeluik te worden. Het verscheen namelijk al tien jaar geleden in de prestigieuze “vrije vlucht collectie” van Dupuis. De scénarist Lax verdiende ook al zijn strepen met albums uit dezelfde collectie zoals “Het ibismeisje “of “vergeten in Annam”. Toen was dit wel als tekenaar, maar ook als scenarist en tekenaar kon hij me al bekoren met zijn wieleravonturen uit het begin van de vorige eeuw (de teenloze adelaar en vinkenbrood) maar ook “De kraai” een soort detective reeks mocht er zijn. Net zoals de meeste van bovenstaande verhalen moet je geen actieverhaal verwachten, Lax weet je meestal te betoveren met intimistische verhalen, waarin hij tijd maakt om zijn personages tot leven te wekken.
Ditmaal laat Lax het tekenwerk over aan Frédéric Blier, die in een semi-realistische stijl die het midden houdt tussen die van Lax en Beuchot.

Het verhaal speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw, we volgen het levenspad van twee jongens. Aan de ene kant heb je Jean Gadoix, die opgroeit in een arm boerengezin ergens in het binnenland van Frankrijk. Aan de andere kant (en dat kan je wel letterlijk nemen) volgen we Ousmane Dioum, een jongen die leeft aan de Senegalese kust. Beide jongens zwerven liever rond dan dat ze naar school gaan, ze houden van hun familie, en hebben eigenlijk allebei geen rooskleurige toekomst.
Jean moet al vlug stoppen met school om te helpen op de boerderij. Hij is de enige zoon, en na een ongeval waarbij zijn vader verlamd raakt moet hij de boerderij runnen. Hij krijgt daarbij de steun van zijn moeder en zussen, en kan het vooral goed vinden met zijn zus Josephine. Er lijkt toch wat rozengeur in zijn leven te komen als hij verliefd wordt op Hubertine Grenier. Helaas is Hubertine van een andere stand, ze studeert geneeskunde in Parijs en behoort tot een gegoede familie, zal ze wel oog hebben voor de arme Jean?
Ousmane leert ook al snel hoe hard het leven is als zijn zus Ismaïla wordt uitgehuwelijkt aan een man als vijfde vrouw. Hij krijgt haar haast nooit meer te zien want haar man is een bruut. Hij neemt het op voor zijn zus, maar dit loopt al vlug uit de hand.

Hoewel Jean en Ousmane een hard leven hebben proberen ze er toch het beste van te maken. We leren meer over de gebruiken en de zeden uit die tijd in Frankrijk en Afrika. Zo heb je in Frankrijk het opkomende feminisme en de opkomende vakbonden. De zwarten worden als inferieur beschouwd, dit zie je niet alleen terug in het koloniale Senegal, ook in de dierentuin is er plaats voor een Afrikaans dorp.

Het album kent een kabbelend verloop, je hebt tijd om de personages te leren kennen, en om er je aan te hechten, waarschijnlijk maakt dit de schok van de oorlog die er zit aan te komen alleen maar groter. We weten al dat het lot van Ousmane en Jean aan elkaar is gelinkt, maar beide jongemannen hebben nog geen weet van elkanders bestaan in dit eerste deel!
Het goede nieuws is dat we niet lang moeten wachten op het slot van dit tweeluik, meer nog het is deze week al verschenen! Een mooie start van deze jonge uitgeverij!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.