stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De kronieken van Amoras 1 De zaak Krimson #1


Na het onnavolgbare succes van ‘Amoras’, de reeks waarin Suske, Wiske & co een volwassener uiterlijk kregen aangemeten (lees ook de recensies: https://stripinfo.be/reeks/recensies/22552_Amoras), was een spin-off een quasi zekerheid. Eens de niet zo onverwachte aankondiging er kwam hoorde je van alle kanten de twijfels en zelfs verontwaardiging de kop opsteken, vrij veel vergezeld van de opmerking ‘uitmelken’. Niet helemaal ongegrond natuurlijk, want er zijn legio voorbeelden van ronduit erbarmelijke nevenreeksen die enkel en alleen teren op het succes van de hoofdreeks. Gelukkig zijn er ook heel wat andere voorbeelden die bewijzen dat het wel kan. Benieuwd welke kant het uitgaat met De kronieken van Amoras? Lees vooral verder...

Legendre en Cambré schetsen een weinig fraai toekomstbeeld van onze planeet. Niet enkel in de hoofdreeks, maar ook in dit album. Door de link die men maakt met wat in de actualiteit gebeurt, is deze sombere toekomstvisie behoorlijk confronterend. Die harde toon, zowel in setting, verhaal als in tekenstijl, blijft zorgen voor een stijlbreuk met de reguliere reeks en biedt zeker een meerwaarde.

Dit verhaal vat aan net voor de gebeurtenissen in ‘Amoras’ en verdiept de personages. We zien hoe Jérusalem bij het hele gebeuren betrokken raakt en waar ze haar vaardigheden vandaan heeft. Ook de grote antagonist van dienst, Krimson, wordt al wat meer belicht maar zal, gezien de titel, in de volgende delen vast en zeker een prominentere rol krijgen.
Dit album weet vanzelfsprekend niet meer dezelfde verwondering en bewondering op te roepen als in Amoras 1 - Suske, maar slaagt er wel in om de nieuwsgierigheid op te wekken en om te blijven boeien. Vooral de link met het album ‘Het rijmende paard’ (nr. 96 uit de oorspronkelijke reeks) draagt daar in hoge mate aan bij. Een groot deel van pagina’s 8 en 9 uit dat album wordt hier door de auteurs herwerkt. Eigenlijk moet ik zeggen: bijna gewoon gekopieerd (maar dan wel in de tekenstijl van Cambré) want zowel teksten als camerastandpunten komen overeen. Dit is echter niet zomaar een bladvullende toevoeging want de uitspraken en gedragingen van Lambik in ‘Het rijmende paard’ krijgen in deze trilogie een grotere betekenis. Daarvoor wordt teruggegrepen naar het verleden van de 2 hoofdrolspelers die je op de cover kan bewonderen in een jeugdige en oudere versie. Een sublieme vondst van de makers! Een en ander heeft tot gevolg dat ik nauwelijks kan wachten op het vervolg!

Cambré’s vakmanschap komt ook nu weer volop tot uiting. De manier waarop hij de jeugdige personages een volwassener maar toch erg herkenbaar uiterlijk aanmat is fantastisch. Zijn herwerking van de jeugdige versies mag er eveneens zijn.

Besluit: alweer een erg geslaagd album in de ‘Amoras’-franchise.Ik blijf fan!

Iyo74

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.