stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Iedereen op Claudia 1 Iedereen op Claudia


Wij tweeën
Hier samen
Dit kon wel eens
Het begin zijn
Van ons tweeën
Wij samen

Het hangt in de lucht
Als nu maar
Één van ons
Ons tweeën

Zegt wat er gezegd moet worden
Hier, nu of nooit

De tekst van dit liedje, “Nu of nooit” van de Tröckener Kecks vat eigenlijk het nieuwe boek van Sam Peeters perfect samen. In verschillende episodes zien we het hoofdpersonage pogingen ondernemen om Claudia,te veroveren, maar altijd staat er wel iets in de weg. Alcohol, een pact met zijn vriend, of een lief versperren altijd de weg.

Als je deze klepper vast neemt denk je dat je een of andere integrale vast hebt! Zo’n kanjer! Naast het formaat springt ook de cover direct in het oog, op een roze achtergrond zien we een knappe vrouw omringd door spermatozoïden. Nu ja, de maker van dit imposante album is dan ook een buitenbeentje. Sam Peeters maakte eerst naam in de stripwereld als een van de leden van het stripcollectief Lamelos. Ze waren verantwoordelijk voor de avonturen van de Nederlandse superhelden Poephoofd en Kaasheld! Ook zijn solowerk passeerde niet onbesproken de revue, met albums als “In de schaduw van mijn lul” en “Fucking Hell”, waarbij de duivel verliefd wordt.

Naast het formaat en de cover is ook het tekenwerk en het verhaal zijn opvallend. Sam Peeters heeft een eigen specifieke, bedrieglijk eenvoudige stijl. Hij werkt met dikke lijnen, en alle vlakken hebben één kleur, dus geen subtiel spel met schaduwen en arceringen. Daarnaast bevat het verhaal bijna geen woorden zodat het leesritme erg hoog ligt. Voor sommige mensen is dit vervelend omdat ze gewend zijn om strips te lezen van tekstballon naar tekstballon om soms eens een rustpunt te vinden bij de tekeningen. Door de afwezigheid van tekst speelt Peeters met zijn tekeningen om emoties over te brengen. Als er teveel gedronken wordt, zijn de kaders krom. Verliefdheid wordt uitgedrukt doordat Claudia letterlijk plaatsneemt in iemands hart en hersenen. Als ook anderen verliefd worden zie je stukjes Claudia verdwijnen uit het hart om in iemand in iemand anders hart te verdwijnen. Het leukste vind ik aanrakingen, die als veertjes overal kietelen zodat iemands haren recht komen. Het ik-personage komt ook regelmatig tussen om zijn oudere alter ego's de les te spellen als ze weer eens door hun eigen schuld een date met Claudia hebben verknald!

Kortom dit is een heerlijke strip geworden. Hoewel het nogal experimenteel is door Peeters specifieke stijl en keuze om zonder woorden te werken is hij niet blijven steken in zijn experiment, maar heeft het hem naar een hoger niveau geteld om een prachtig album af te geven. Ik vergelijk het graag met “In mijn ogen” van Bastien Vivès, ook een experimenteel liefdesverhaal dat door het specifieke concept bij mij een gevoelige snaar heeft geraakt!

beus

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.