stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Jommeke 23 Dolle fratsen


Veel Vlamingen zullen dit album (her)kennen. Zelf vond ik dit als kind een topper en las het dan ook tot de bladzijden bijna van elkaar vielen. Ondertussen zijn we (vele) jaren later en bleven vooral wat vage herinneringen over. Een ideaal moment dus om deze laatste uitgave ter hand te nemen.

Dit is niet zomaar een heruitgave. Waar de vorige versie (met laatste druk in 2012 -de 21ste in totaal) al een grondige herwerking was die volledig opnieuw werd getekend en waar het taalgebruik aan de moderne eisen werd aangepast, zijn ook nu weer de tekeningen volledig opnieuw herwerkt. Een groter en moderner Jommeke dat overeenkomt met de hedendaagse weergave beleeft alle situaties opnieuw in een gelijkaardig decor. Hier en daar is er in mindere of meerdere mate afgeweken van camerastandpunt of invulling van de tekeningen. Ook is er duidelijk wat meer tijd gestoken in de afwerking en details. Er zijn echter meer gelijkenissen dan afwijkingen te bekennen.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Jommeke23a.jpg
De grappen blijven leuk, in het bijzonder voor kinderen. Vooral doordat herkenbare situaties worden opgelost door spitsvondige ideeën en/of dikwijls uitmonden in behoorlijk gênante situaties, kan een glimlach vaak niet vermeden worden. Door de eenvoud van de uitgangspunten zullen alle leeftijdscategorieën veel plezier beleven aan dit album. Daartegenover staat wel dat er toch ook een aantal dingen in het album staan die de jonge snaken minder goed zullen snappen. Stoomtreinen, wassen met de hand, een fototoestel met een filmrolletje… al deze zaken uit een ver verleden kunnen waarschijnlijk wel wat opheldering gebruiken voor de moderne jeugd.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Jommeke23b.jpg
Kanttekening voor de mensen die dit album uit nostalgie gaan lezen: een groot deel van de oorspronkelijke charme is verdwenen doordat een minder jeugdig Jommeke ten tonele wordt gevoerd. Ook het feit dat de tekeningen volledig zijn ingekleurd, maakt hier een andere leeservaring van.

Besluit: plezant vermaak voor wie dit album nog niet in huis heeft.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.