stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Steven Sterk INT A1 De integrale 1


Nu de integrale uitgave van Johan en Pirrewiet is afgewerkt krijgt meteen een andere reeks van Peyo ook zo’n integrale uitvoering. Ditmaal staat Steven Sterk in de kijker. In totaal zijn er 5 delen gepland, en daarin wordt ook het veertiende deel in opgenomen dat enkele jaren geleden alleen in het Frans verscheen.

Dit eerste deel bevat de drie eerste albums uit de reeks, en meteen ook bekendste verhalen van de reeks. “De rode taxi’s” “Mevrouw Adolphine” en “De twaalf werken van Steven Sterk”. Daarnaast bevat het boek ook een dossier waarin wordt stilgestaan op de jeugd en het begin van de carrière van Pierre Culliford alias Peyo.

Steven Sterk is een klein, blond jongetje dat altijd gekleed gaat in een zwarte broek, rood hemdje en een opvallende blauwe sjaal en zwarte pet. Hij is erg beleefd, leergierig en ijverig maar zijn opvallendste kenmerk is dat hij ongelofelijk sterk is. Hij is zo sterk dat hij zomaar een auto kan optillen, maar door zijn onhandigheid en zijn kracht maakt hij ook veel dingen stuk. Omdat hij alle ballen stuk schopt heeft Steven eigenlijk geen vrienden, ze vinden hem vreemd . Zijn enige echte vriend is meneer Pijpers, een oude taxi chauffeur. Maar die gelooft niet dat Steven zo ontzettend sterk is. Zoals alle superhelden heeft ook Steven één zwakke plek. Als hij verkouden is raakt hij zijn superkrachten kwijt, vandaar dat je hem bijna alleen maar met zijn zwarte pet en blauwe sjaal ziet rondlopen natuurlijk. Peyo creëerde Steven eigenlijk een beetje als reactie op de Amerikaanse superhelden. Het leuke is dat geen enkele volwassene wil geloven dat Steven echt zo sterk is.

Peyo maakte deze reeks omdat Dupuis geïnteresseerd was in de gagreeks Poessie die Peyo maakte voor de krant Le Soir. Om hen de overstap van Poessie te laten verteren ontwierp hij de avonturen van Steven Sterk, maar toen vond Dupuis dit idee veel sterker dan Poessie en zo verscheen Steven Sterk toch in Robbedoes.

In “De rode taxi’s” krijgt meneer Pijpers concurrentie van een grote firma van moderne rode taxi’s die zijn uitgerust met moderne zender ontvangers (dit verhaal is gemaakt in 1960), op een agressieve manier palmen ze de markt in. Zo molesteren ze de taxi van meneer Pijpers. Als hij samen met Steven gaat klagen op de hoofdzetel van de rode taxi’s lijkt de grote baas een aimabele man te zijn, maar dit is slechts schijn. Zo hoort meneer Pijpers per ongeluk een gesprek waaruit blijkt dat de rode taxis maar een dekmantel zijn. Helaas wordt hij betrapt en vastgehouden. Steven trekt alleen op onderzoek uit, maar niemand wil hem geloven.

In “Mevrouw Adolphine” gaat Steven in het park spelen, een oude vrouw wil wel met de eenzame jongen spelen maar plots valt ze flauw. De oude dame blijkt een levensechte robot te zijn die is gemaakt door meneer Wladlawodka en ze lijkt sprekend op een oude dame : mevrouw Adolphine. Door een storing raakt de vriendelijke robot op het slechte pad en ze begint zelfs haar eigen bende, maar de politie verdenkt de oude vrouw van de misdaden, en natuurlijk snelt Steven weer te hulp. Maar zoals altijd brengen zijn naïviteit en zijn onhandigheid hem weer regelmatig in de problemen. Maar de scene waarin Steven inbreekt in de gevangenis om mevrouw Adolphine te bevrijden is wel legendarisch, al zal de arme cipier daar wel anders over denken!

Het verhaal“de twaalf werken van Steven Sterk” gaat over meneer Pijpers en zijn vrienden. Toen ze jong waren speelden ze samen in een jazzband, en toen hebben ze een jonge emir geholpen. Uit dankbaarheid kregen ze de eigendom over een stuk woestijn. Maar recent is er olie gevonden in dit stuk en natuurlijk is het nu veel geld waard. De bandleden verdeelden de eigendomsakte zodat iedereen er een stuk van kreeg. Ieder stukje is dus niets waard maar samen zijn ze miljardairs! Pijpers en Steven trekken er op uit om de band weer te verenigen, maar er zijn kapers op de kust die de eigendomsakte willen stelen! Telkens moet Steven redding bieden door zijn kracht te gebruiken zonder dat de anderen dit ook maar merken!

Steven is geen klassieke held, hij is wel sterk maar eerder naïef en onhandig, maar daardoor weet hij meteen je sympathie te winnen. Dit is met recht en rede een klassieke reeks en met deze integrale doet le lombard ze alle eer aan!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.