stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Vasten 3 Leviathan


Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode. (Wikipedia)
Vasten is ook: de naam van een corpulente man, alleen op de wereld. Eten is zijn ultieme verleiding. Het toeval brengt hem op het pad van Trouw, een vertegenwoordiger in stofzuigers. Samen bouwen ze een hechte band op die enkel maar sterker wordt door enkele ingrijpende gebeurtenissen en onthullingen (zie deel 2). In dit album zet hun reis zich verder en wordt hun band zo mogelijk nog dichter.

Ik weet niet hoe ik dit verhaal precies moet omschrijven. Christophe Bec laat hier het beste van zichzelf zien en combineert een massa elementen -waarvan vele tot nadenken aanzetten- tot een aangrijpend geheel. Dit afsluitende deel van de trilogie staat bol van de tegenstrijdige emoties. Het slingert de protagonisten (en met hen de lezers) van het ene uiterste gevoel naar het andere. Van vreugde naar wanhoop, van wanhoop naar verrukking en weer terug naar onpeilbaar lijden. Bec laat het hele palet mooi samenvloeien en naast elkaar bestaan.

Wat ‘Vasten’ ook zo goed maakt, is het feit dat Bec en Mottura een nieuwe wereld creëerden die erg verwant is aan die van vorige eeuw. Nieuw-York bijvoorbeeld, voelt vreemd vertrouwd aan. Het is slechts door toevoeging van fictieve elementen zoals de intercontinentale luchtschepen (zeppelins) en het hanteren van licht gewijzigde namen dat je voelt dat het om een verzonnen decor gaat. De licht mystieke toets die ook nu weer doorheen het boek aanwezig is, doet daar allerminst afbreuk aan.

Zelf ben ik groot voorstander van verhalen die afgehandeld worden in enkele albums. Liever een goede en krachtige vertelling dan een eindeloos uitgesponnen en nodeloos gerekt verhaal. Jammer genoeg heb ik hier het gevoel dat een aantal gebeurtenissen en achtergrondverhalen iets dieper en langer mochten uitgesponnen worden. De gebeurtenissen gaan me soms net iets te snel. Er is dan ook veel om over na te denken want heel wat maatschappelijk relevante thema’s passeren de revue. Naar mijn mening zou de verbondenheid met en de inleving in de wereld van Trouw en Vasten sterker geweest zijn als ons wat meer tijd was gegund.

Leuk weetje: een vrij belangrijk personage dat later in dit album voorkomt, is Frank Romutta, een schilder-tekenaar. Ver moet er niet gezocht worden om te weten waar Bec de mosterd haalde: Paolo Mottura is immers de tekenaar van dienst voor deze reeks en diens broer, die zorgde voor technische ondersteuning, heet Franco.
Mottura is duidelijk erg getalenteerd en z’n tekenwerk heeft me echt bekoord. Hij weet perfect een gemoedelijke sfeer te scheppen die uitstekend past bij het vertelde. De meer donkere delen van het verhaal beklijven door treffende gezichtsuitdrukkingen. Goed uitgekiende camerastandpunten bepalen voor een groot stuk mee de wisselende sfeer. Door gebruik te maken van sobere en harmoniërende kleuren, tenslotte, is het ook nu weer meer dan 50 bladzijden lang genieten.

Besluit: een prachtig getekend, pakkend verhaal dat méér dan de moeite waard is!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.