Recensie

Piet Heyn 1 Poveglia


Piet Heyn!, Piet Heyn!, Piet Heyn zijn naar is klein,
Zijn daden bennen groot, zijn daden bennen groot
Die heeft gewonnen de Zilveren Vloot

Eerste even deze strip citeren. In de zestiende eeuw maakte Nederland deel uit van 80-jarige oorlog met Spanje. Begin zeventiende eeuw kwam het voor beide partijen tot een wapenstilstand die zou duren tot 1621. Dit was het moment dat er diplomatieke betrekkingen met het Ottomaanse rijk werden aangeknoopt. Tegen de achtergrond van dit twaalfjarig bestand speel zich deze reeks af.

Piet Heyn gaat op aanvraag van de stadhouder van Venetië met 3000 manschappen de republiek Venetië helpen tegen de onophoudelijke aanvallen van het koninkrijk Sicilië. Met man en macht en de gewiekstheid van Piet Heyn kunnen ze de Sicilianen terugslagen. Het beloofde loon kunnen ze gaan halen op het eiland Poveglia maar de stadhouder is totaal niet van plan om deze lonen uit te betalen.

Het verhaal mag je zien als een fictieve vertelling maar gebaseerd op waar gebeurde feiten.
https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/2017/02/piet-hein-fragment.jpg
John Heijink, voornamelijk gekend van de strip 'Kapitein Kreist' heeft met Piet Heyn een waar historisch verhaal aangepakt dat door alle Nederlandse en Belgische kinderen voornamelijk gekend is van het lied waarvan je het refrein in het begin van de recensie kan vinden. Voor velen reikt de kennis rond dit personage niet verder, zeker niet in Vlaanderen. Het leek me dan ook niet voor de hand liggend om rond dit toch wel historisch personage een strip te bouwen. Toch kan ik alleen maar met lof over dit scenario spreken. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd waardoor je de personages en hun functies goed kan aanvoelen en het streefdoel begrijpelijker maakt. De introductie blijft gelukkig wel beperkt waardoor we vrij snel in de actie van het verhaal terecht komen.

De tekeningen zijn dan weer typisch Heijink. Wie de verhalen van Kapitein Kreist heeft gelezen is met de tekenstijl wel vertrouwt, voor de mensen waarvoor dit een eerste kennismaking is zal het toch wel even wennen zijn om door de statische figuren heen te kijken. De sterk omlijnde snorren, wenkbrauwen, baarden en haren kunnen hiervoor een reden zijn, toch ligt het eerder dat er weinig beweging uit de tekeningen straalt. Het gekke is dat bij veldslagen deze stijl van tekenen moeiteloos overgaat naar beweging waardoor je in de actie komt maar eens het verhaal terug op gesprekken tussen mensen gaat keert die stugge stijl terug.

Voor alle duidelijkheid: dit is totaal niet storend. Elk vogeltje tekent zoals hij gebekt is, waarvoor alle respect. Het zou maar erg zijn indien alle tekenaars plots dezelfde stijl zouden hanteren. Eenheidsworst zorgt voor verveling.

Poveglia is een aardige start van een verhaal met heel wat potentie. Dat Heijink hier nog alle kanten mee uit kan geeft hoop op een spectaculair vervolg.

http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen-2017/Piet-Heyn-1-PL.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.