stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Auguria 1 Ecce signum


Het eerste dat me opviel toen ik deze strip ter hand nam, was de dikte. Op één of andere manier had ik dat niet verwacht, maar dit deel is beduidend dikker dan de meeste andere strips dat ik tegenkom. Alleen dat al wekt mijn interesse.

De titel verraadt het eigenlijk al, maar voor alle zekerheid, we zijn ten tijde van het Romeinse rijk. Een weinig bekend voorval, de Bataafse opstand, wordt voor ons uitgelegd in deze strip. Doordat het zo'n onbekende strijd was, wordt er gekozen om in de eerste pagina's behoorlijk wat tekst te besteden aan een kleine achtergrondschets. Het is dus even doorbijten voor het verhaal echt begint. We zien de aanleiding van de opstand, het schaken met alle pionnen en het uiteindelijke schaakmat. Om de politieke bewegingen, soms een verbond, soms een verraad, te blijven volgen, moet er hier en daar opnieuw terug gegrepen worden naar grote en gevulde tekstballonnen. Jammer want het vertraagt het verhaal wel, terwijl dit net een verhaal is dat het moet hebben van actie en reactie.

Aan de andere kant krijg je wel inzicht hoe het spel op een hoog niveau gespeeld wordt en hoe de gewone mens daar bijna altijd de dupe van is. Dat spreekt me aan maar het kan toch niet opboksen tegen de tekst-vloed.

De tekeningen zijn realistisch en behoorlijk gedetailleerd neergezet. Ik hou wel van deze attentie voor details wanneer het om een historische strip gaat. Het enige dat me opvalt is dat ondanks alle regen, de kleding, de paarden en de wagens geen last hebben van opspattend modder terwijl alle paden van aarde zijn en er behoorlijk nat bijliggen. Maar dat is slechts een piepklein detail, voor de rest vind ik het gebruik van karakterkoppen en echte lichamen met littekens en rimpels een zeer sterk element dat de geloofwaardigheid een stuk verhoogt. De inkleuring komt bescheiden over, geen felle kleuren die de aandacht naar zich toe trekken. Het is het verhaal dat verteld wordt, in beeld en woord, dat de aandacht moet krijgen en zo krijgt.

In het kort: minder tekst zou beter zijnDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.