Recensie

Yoko Tsuno INT 1 Van de aarde naar Vinea


Het is tegenwoordig al integrale wat de klok slaagt. De ene al snel na uitkomen of afronden van de reeks, de andere gaat terug naar de prehistorie van de strip. Soms zijn er reeksen waarvan je een integrale verwacht maar die steeds uitblijft. Yoko Tsuno was zo een reeks.
http://bdi.dlpdomain.com/serie/visuel/BDA_142/1.jpg
Om deze heldin even te dateren: ze zag het licht in de vorige eeuw, ja zelf diep in de vorige eeuw. 1972 is de verschijndatum van haar eerste volwaardig album: Trio in het onbekende. In deze periode waren de hoofdrolspelers van strips voornamelijk mannelijke exemplaren en was het vrouwelijk schoon van het type sois belle et tais-toi. Ook Yoko Tsuno kreeg aanvankelijk een bijrol naast Paul en Ben maar al snel leek haar populariteit groter, nam ze al snel de hoofdrol op zich en werden de heren de slippendragers. Yoko is dan ook, samen met Natascha, de Pioneer van de vrouwelijke heldinnen. Het grote verschil met Natascha is dat Yoko ook nog de brains heeft want zij is elektrotechnisch ingenieur.

Dat de integrale dus een feit is mag in de annalen van de stripgeschiedenis worden opgenomen want, zoals reeds gezegd, liet lang op zich wachten. Elf jaar na het uitkomen in het Frans is het voor de Nederlandse markt een feit! De opvatting om deze uit te brengen heeft dan ook weer zijn charme: waar men gebruikelijk de verhalen chronologisch uitbrengt heeft men hier gekozen voor een thematische manier van werken. Met deze eerste integrale maken we kennis met de Vineanen die 400,000 jaar geleden moesten uitwijken naar een andere planeet omdat die van hun bedreigd was. Dat ze zinnens zijn om de aarde van de mens over te nemen maakt het verhaal waardig genoeg om verteld te worden.
http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/21_Yoko_Tsuno2-61735.jpg
In het dossier geeft Roger Leloup ons een blik achter enerzijds de verhalen maar anderzijds over de ontwikkeling van zijn personages aangevuld met sketches, originele, nooit gepubliceerd platen en covers maar vooral in de beweegredenen van de tekenaar zelf. Veel komen we te weten over zijn manier van werken en zijn bronnen voor de verhalen. Veel wil ik daar niet over prijs geven op misschien één fait-divers na. Veel van wat Leloup in zijn verhalen legt komen uit zijn jeugd. Dingen die zijn blijven hangen of die een zware indruk op de man hebben nagelaten. Ook de naam Vinea stamt uit die kindertijd. Zijn ouders hadden een kapsalon annex parfumerie in Verviers. Tegen de wand hing een enorme pancarte voor het alom bekende product Nivea. Als kind draaide hij de n en de v reeds om en op latere leeftijd besloot hij dat dit voor een planeet een toepasselijke naam was. 'En waarom de blauwe kleur' hoor ik menigeen onder jullie denken? Wel dat refereert naar de kleur van het Nivea-potje. Roger Leloup dacht namelijk dat je bij het smeren van dat zalfje je huid een lichtblauwe kleur zou krijgen. :-)

Besluit: slechts één woord. EINDELIJK!!!!!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/84/52/8f/84528f41cf40668424dcd2c27bf419e1.jpg



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.