stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Lady Mechanika is een bijzondere dame. Niet alleen zijn haar ledematen mechanisch, waardoor ze ook een bovenmenselijke kracht kunnen ontwikkelen, ze is ook niet bang voor wat avontuur en gebakkelei.
In de trilogie Het tablet van het lot moet ze de kleine maar hoogbegaafde Winifred redden van Duitsers die voorafspiegelingen van de SS zijn, om daarna samen naar Afrika te trekken om Freds grootvader te zoeken.
De uitgever noemt dit een "Dan Brown meets Indiana Jones verhaal" en dat is goed verwoord waar het om gaat. Opa is immers een professor die op zoek is naar het tablet van het lot, dat de Duitsers willen bemachtigen in de hoop er hun voordeel mee te kunnen doen.
De tocht voert van de Sahara naar het donkere Afrika, waar vriendinnen en tegenstanders de revue passeren. Voldoende voor gevechten en een spannende zoektocht.
Lady Mechanika is een creatie van Joe Benitez. Hij dropt zijn heldin in een steampunksetting. Steampunk is het genre dat zich afspeelt in de tijd dat de stoommachines modern waren (pakweg 2e helft van de 19e eeuw), vandaar de naam, maar met een duidelijke fantasytoets. Vooral vervoersmiddelen, al dan niet vliegend, maar ook andere toestellen hebben een afwijkende vorm en toepassing zoals wij die ons voorstellen voor die periode. De auteurs zijn aan geen enkele beperking onderworpen en dat kan prachtige resultaten opleveren, zoals bij Lady Mechanika.
Dit album is dus het einde van de trilogie, ook al is dat een foute term, want enkel in het Nederlands wordt dit verhaal in 3 albums verteld. Elk album bevat immers 2 oorspronkelijk issues. Waar Benitez in de eerste 2 albums zijn tijd neemt om het verhaal op te bouwen, zonder haast, maar desondanks vol actie, en de tekeningen bijzonder gedetailleerd zijn uitgewerkt, verandert dit toch wat naar het einde van dit album.
Hetzelfde was me ook al opgevallen bij de vorige trilogie, Het mysterie van het mechanische lijk. Ook daar moest La Mechanika op zoektocht en werd er wat afgeknokt, een zelfde basissetting dus. Op het einde gaat alles plots veel sneller. Persoonlijk zou een extra issue me wel hebben kunnen bekoren om de spanning wat te rekken.
Benitez is op zijn best wanneer hij bijzonder gedetailleerd te werk gaat. Die tekeningen zijn dan om van te smullen. Het allereerste plaatje van de gehele trilogie (dus niet in het hier besproken album!) beeldt een mechanische vogel af met ontelbare details weergegeven. Heerlijk! Kijk maar:
Maar niet enkel de mechanische zaken zijn fraai getekend, ook landschappen en figuren met hun kledij. De bladspiegels zijn dynamisch en variabel, dit is gewoon modern ogende topklasse steampunk. Zelfs de kaders van sommige plaatsen worden zeer gedetailleerd uitgewerkt met in elkaar hankende tandwieltjes van steeds wisselend uitzicht.
Benitez laat zich bij de tekeningen bijstaan door Martin Montiel, en voor de tekst door M.M. Chen.
Uitgever Dark Dragon Books heeft bij de tot nu verschenen 6 albums een voor de lezer aangename strategie gehanteerd: eerst verschijnen de eerste 2 delen van de trilogie gelijktijdig, waarna het niet eens zo gek lang wachten is op het afsluitende deel.
Van Lady Mechanika zijn in het Engels nog 2 verhaallijnen afgewerkt: The Lost Boys of West Abbey (2 issues) en La Dama de la Muerte (3 issues). Het eerste ervan wordt al aangekondigd in dit album. Laat maar vooruit gaan!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.