Recensie

Berentand 5 Eva


In dit deel wordt de spanning ten top gedreven. De ultieme vraag: doet ze het of doet ze het niet? En een vraag die daar op aansluit is of de man, genaamd Werner, haar zal stoppen, als ze er mee doorgaat of toch niet?

Dit vijfde deel zit eigenlijk vernuftig in elkaar. Er gebeurt niet zo heel veel: de Duitsers zijn aan de verliezende hand en willen nog een laatste maal uithalen. Hiervoor willen ze New York met de grond gelijk maken en het perfecte, nieuwe wapen daartoe staat te wachten op Hanna. Zij is de testpiloot en weet wat er van haar verwacht wordt. Ze gelooft heilig in de woorden van Hitler of beter gezegd, tot nu toe was er geen sprake van enige twijfel. De komst van Werner en daarmee ook de geest van Max doet haar eindelijk twijfelen. En toch, is het blijkbaar moeilijk om je idealen los te laten, om te zien dat waar je in geloofd hebt toch niet zo mooi is als het ideaal laat uitschijnen. Is dat genoeg voor haar om haar missie af te blazen?

De druk wordt door de oprukkende Russen en Amerikanen opgevoerd. Als de missie door gaat, is het nu of nooit. Werner wil uit jeugdliefde Hanna sparen, maar wil anderzijds ook geen miljoenen levens opofferen voor Hanna. In ieder geval is de spanningsboog strak gespannen...

Zoals nu wel duidelijk is, de spanning stijgt enorm, waardoor het einde van dit deel echt een cliffhanger is... het finale antwoord in deel 6. Je zou kunnen zeggen dat het uitgesponnen wordt, maar dat klopt niet. Dit is gewoon een meesterlijke opbouw van enerzijds de omstandigheden die iedereen onder hoogspanning zet en anderzijds van de interpersoonlijke relaties en hun impact op deze éne beslissing van Hanna. Prachtig gedaan, waardoor het bijna onvergeefbaar aanvoelt dat het volgende deel er nog niet is.

In het kort: spaaannnnennnd!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.