Recensie

De telescoop 1 De telescoop


Met een scenarist als Van Hamme op de cover lijkt dit oneshot al op voorhand voorbestemd om een verkooptopper te worden. Zo goed als alles wat hij aanraakt verandert immers in goud. Toch stopte Van Hamme onlangs met het schrijven van scenario’s van topreeksen als Thorgal en XIII. Met de financiële thriller Largo Winch gaat hij wel nog verder. Voor de rest wijdt hij zich nu aan het schrijven van oneshots. ‘De Telescoop’ is in feite een stripversie van één van Van Hammes romans. Het verhaal dateert al uit 1993. Tekenaar van dienst is de Nederlander Paul Teng. Eerder bewees Teng al wat hij in zijn mars heeft met reeksen als Shane en De Oneven Orde. Zijn grote grafische talent blijkt ook in dit album. Al moest hij deze keer nogal wat verschillende emoties tekenen en dat zijn we van de man niet meteen gewend. Teng kwijt zich goed van zijn taak en levert een sterk getekend album af. Zijn talent wordt dankzij het sterke scenario naar een nog hoger niveau getild.
In ‘De Telescoop’ maken we kennis met vijf vrienden die op de rand van hun pensioen staan. Ze kunnen niet echt terugblikken op een succesvol leven. Eerst is er Julien die als ghostwriter vol frustraties zit. Dan is er ook Louis een mislukt acteur die enkel in goedkope reclamespots mocht aantreden. René is dan weer een politieman die te lang achter een bureau heeft gezeten. Marcello is een mislukte chefkok en Charles tenslotte is directeur van een piepklein bankfiliaal. Wat hen bindt, behalve hun jarenlange vriendschap, is de telescoop van Julien. Die telescoop is gericht op het appartement van Schroeder, president-directeur van een machtig bouwbedrijf. Daar zijn ze getuige van alle seksuele uitspattingen van Schroeder met de knappe Antwerpse brunette Josefine. Kost wat kost willen ze met Josefine in contact komen en voor het vijftal het goed en wel beseft worden ze meegesleurd in een netwerk van chantage en politiek gelobby.
Het verhaal is goed gedoseerd, er zitten knappe, grappige en verrassende turns in het plot. Dit alles maakt deze strip tot een aanrader. Enig minpuntje is de nogal flashy computerinkleuring van Walter De Strooper.Dit is een recensie van een gebruiker.