stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Hemel in strijd 3 Alarm in Syrië


Aan vliegtuigreeksen geen gebrek dezer dagen! Terwijl Hugault met Angel Wings hoge toppen scheert (en dat voortreffelijk in beeld brengt) worden zijn fans ook verwend met heruitgaves van zijn oudere werk.

Ook van reeksen die al decenia lang hun strepen verdiend hebben zoals Buck Danny, of Tanguy en Laverdure, verschijnen nog steeds nieuwe verhalen, al dan niet in een spin off, en van het Franse duo mogen we ons zelfs verheugen in een integrale.

Vliegtuigreeksen moeten het hebben van hun schitterend weergegeven luchtgevechten of prachtige decors. De setting is zeer variabel en de nadruk ligt niet altijd op hetzelfde: zo speelt De Rode baron zich af tijdens WO I en is er een belangrijke rol weggelegd voor de psychologie, en een mysterieus kantje, waarme von Richthofen de gedragingen van zijn tegenstanders kon voorspellen.

WO II is ook een geliefkoosd onderwerp. Het al aangehaalde Angel Wings speelt zich af in Zuid-Oost Azië, terwijl De nachtuil van dezelfde auteur de clash tussen piloten van het Nazi-regime met de vliegeniers van het Rode Leger als onderwerp heeft.

Er is dus voor elk wat wils. Om toch nog aan een vliegtuigstrip te beginnen moeten auteurs uit een creatief vaatje tappen. Een periode of setting aar anderen nog niet aan gedacht hebben, zeg maar.

In Wunderwaffen wordt een fictieve geschiedenis geschreven met prachtige toestellen.

Ook het uitgangspunt van Hemel in strijd dient zich veelbelovend aan: de Fransen zijn in WO II verdeeld in het Gaulistische kamp van vrije Fransen enerzijds en het collaborerende regime in Vichy anderzijds. Deze laatsten mochten van de Duitsers een eigen luchtmacht houden die toch wel een pro-Duitse koers vloog, terwijl de vrije Fransen met de geallieerden ten strijde trokken.

Piloten die samen opgeleid waren en in eenzelfde eskader vlogen voor de oorlog, zelfs vrienden waren, werden dus plots, als landgenoten, tegenstanders in de lucht.

Het zou een pracht van een psychologische schets kunnen opleveren, over verdeeldheid, keuzes en hoe een mens die voor zichzelf goed kan praten. Maar helaas blijft het in dit album allemaal zeer vrijblijvend en oppervlakkig. Personages worden nauwelijks uitgewerkt, terwijl hun psychologie uitspitten net datgene zou opleveren waardoor het een sterke strip wordt.

Liever dan zich daar op te concentreren krijgen we een lesje in geschiedenis van de auteurs, en helaas nogal van de drogere soort. We krijgen een overzicht van hoe allianties en verdragen zich opvolgen in het Midden Oosten. Een echt verhaal voor de personages zit er niet of nauwelijks in.

Grafisch zijn de personages ook vrij afstandelijk getekend. Je krijgt als lezer op geen enkel ogenblik een band met hen. De actiescenes zijn ook al niet van die aard om je in het verhaal mee te trekken.

Vrij ontgoochelend album dat een schitterend uitgangspunt niet kan benutten om boven de middelmaat uit te komen.

Fumetti

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.