stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Guust chronologisch 1 Eerste flaters
2 Hoed je voor flaters


Guust heeft z’n familienaam niet gestolen. Deze (ten tijde van het creëren van de gags) kersverse medewerker van uitgeverij Dupuis rijgt immers de ene blunder na de andere aan elkaar. Dit tot grote frustratie van z’n collega Kwabbernoot die zelf nogal vaak ongewild betrokken raakt in de experimenten van de grootste klungel die de mensheid ooit heeft gekend. Nochtans geeft de hansworst van dienst vaak blijk van een dosis verstand (merk op dat ik het woordje ‘gezond’ bewust wegliet), maar slechts zelden leiden z’n intellectuele opstoten tot een verbetering van z’n eigen omstandigheden of die van z’n naasten (behalve als je het rustig inslapen op kantoor meetelt). Anderzijds is hij wel meester in het ontwijken van alle mogelijke taken waarmee hij wordt opgesolferd.

Niettegenstaande de aanwezigheid van heel wat oude (bureau)accessoires zoals inktpotjes, heerlijk ouderwetse typemachines en zo meer, werken de grappen ook 60 jaar na datum nog steeds. De ronduit hilarische stoten die Guust uithaalt, worden gesmaakt door jong en oud en spreken vaak tot de verbeelding. Door van bepaalde grappen een running gag te maken, wordt de humor zelfs tot een nog hoger niveau getild. Franquin en Jidéhem wisten perfect hun publiek te bespelen en maakten in geen tijd van hun creatie een geliefd onderdeel van het weekblad Robbedoes.

Deze nieuwe heruitgaven werden gedrukt in een beperkte oplage van 2000 exemplaren ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het hoofdpersonage. De flaters van Guust werden gebundeld in chronologische volgorde, uitgaande van de publicatiedatum van de gags en van de tekeningen. Ook de redactionele pagina’s en alle niet eerder gepubliceerde tekeningen werden opgenomen.
Bovendien werden speciaal voor deze reeks de pagina’s opgeknapt en van nieuwe (gerestaureerde) kleuren voorzien. Dit heeft tot gevolg dat de albums fris en modern ogen.
Leuk extraatje: in elk album zit een ex libris met reproducties van exclusieve en gesigneerde tekeningen van Franquin.

Naast de vernieuwde kleuren is ook de vertaling onder handen genomen. Er is duidelijk veel zorg besteed aan het opnieuw letteren want ik kon geen spel- of andere fouten terugvinden, iets wat bij veel reeksen niet gezegd kan worden.

Dan rest de vraag of deze nieuwe reeks de moeite waard is voor wie één of meerdere van de vorige bundelingen in bezit heeft. Een eenduidig antwoord is niet te geven. Iedereen zal voor zichzelf moeten uitmaken hoe volledig hij of zij de werken rond Guust in bezit wil hebben.
Wie nog moet beginnen (of nog maar net begonnen is) aan het verzamelen van Guusts capriolen, moet echter geen seconde twijfelen en deze mooie bundelingen zo snel mogelijk in huis halen.

Besluit: ondanks ontelbare (her)uitgaven van de gags van Franquin en Jidéhem, blijft dit topwerk. Een must-have voor iedere liefhebber van strips en/of humor.

Iyo74

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.