Recensie

Guust chronologisch 3 Heet van de flater


Laat ik maar meteen vertellen wat U al weet: Guust werd dit jaar 60 en zijn fratsen zijn nog steeds het lezen waard. Tijdloos zoals humor hoort te zijn en als die goed is ook is.

Naast een speciaal samengesteld verjaardagsalbum eerder dit jaar geeft Dupuis ook een chronologische reeks uit met "alles van Guust".

Min of meer was dat al gepoogd in 1997 en met een vernieuwde lay out in 2009. Maar de nieuwe uitgave biedt wel wat als surplus. De gags worden nu wel degelijk zo chronologisch als mogelijk geplaatst en er zijn ook extraatjes die mij totaal onbekend waren.

Guust heeft namelijk ooit een toestel uitgevonden dat voorkomt dat je bij het kauwen op je eigen wang bijt. Geef toe, er zijn momenten in ieders leven dat we daar wel van gebruik hadden willen maken! Het toestel ziet er echt uit alsof het aan het beoogde doel zou kunnen beantwoorden, Franquin op zijn best dus!

De inhoud van de nieuwe albums komt geenszins overeen met de vroegere albums met hetzelfde nummer of dezelfde titel. In de 2009 uitgave droeg album 4 de titel die we nu op album 3 vinden.

Opvallend is ook de vernieuwde inkleuring. Niet alleen ogen de kleuren intenser, oa door een ander soort papier, maar soms is er ook een andere kleur gebruikt. De overjas van Kwabbernoot die plots blauw ipv bruin is, of de schort van de onderhoudsdame die nu paars is ipv wit met lichtblauwe dotjes. In beide gevallen zorgt het extra contrast door de kleuren voor een iets meer sprekend beeld.

In elk album zit ook een tekening van Guust, of 1 van de andere bekende personages uit de albums. Dit keer steelt een verliefde Juffrouw Jannie de show.

Ook de cover is veranderd. Redenen genoeg voor de echte fans om deze (voorlopig) definitieve versie van de albums van Guust toch in huis te halen.

Wel valt het te betreuren dat men niet van de gelegenheid gebruik gemaakt heeft om deze op slechts 2000 exemplaren gedrukte uitgave een extra cachet te geven door op de ruggen Guust te laten verschijnen. Bij de Robbedoes door Franquin albums is dit prachtig geslaagd, waarom Dupuis het deze keer niet heeft gedaan is zonde. Het zou zoveel mooier ogen dan nu, waar een blauwe, groene en rode rug de eerste 3 albums aanduiden. Een flatertje?Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.