stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Suus & Sas 12 Zoo leuk


Toen Strip 2000 eerder dit jaar het bijltje erbij neer moest leggen was dat een donkere dag voor het stripgebeuren in ons taalgebied. Op korte tijd hadden ze immers een reputatie opgebouwd om onderhoudende humoristische strips op de markt te gooien. We konden een aantal bij ons onbekende auteurs ontdekken, veelal uit Frankrijk, maar ook Nederlandstalige humor bleek best te pruimen. Reeksen als De Biebelstroken waren gelukkig wel afgerond, Ook Snippers van Aimée de Jongh was volledig bijgebeend. Voor de laatste stroken van Snippers is gelukkig al een uitgever gevonden.

Suus & Sas was een andere reeks die steeds wist te bekoren. Eenvoudige, pretentieloze humor over een tweeling en hun leefwereld. Voor meiden van 16-17 jaar zijn dat stereotypisch (want dat is juist de bespeelde humorsnaar) school, jongens, wat bijklussen voor een zakcentje en het kleine broertje.

Met al deze ingrediënten weet Gerard Leever al jaren tot een gezellige mix te brouwen. Nu de reeks wordt verdergezet door Uitgeverij L verheugen we ons in album 12 van de reeks.

De titel geeft al aan dat een aantal gags zich deze keer in de zoo afspelen. En wanneer de tweeling op de kermis een job vindt bij Madame Zizal, een waarzegster uitgerust met een echte glazen bol, is ook dat aanleiding tot grappige situaties.

Zoals steeds in de reeks komen bepaalde personages terug. Zeur Meyer, de slaapverwekkende leerkracht. Of Wilfried, de friethunk. Die herkenning maakt er vaak een running gag van. Anderzijds sluipt er voor de auteur altijd het gevaar van herhaling in, maar Gerard Leever blijft die valkuil vakkundig omzeilen. Hier en daar zijn er wel pointes die voorspelbaar zijn, we hebben ondertussen ook al best wat humor gelezen. Maar ach, wat geeft dat nu als het grappig is?

Het resultaat is weer een album dat je toelaat al je zorgen even te vergeten. Je voelt je onvermijdelijk beter na een half uurtje van dit soort ongecompliceerde humor. Werkt volgens mij veel beter dan een sessie bij een therapeut, of een doosje antidepressiva. Terugbetaling van dit soort strips zou de ziekteverzekering een pak geld kunnen opleveren, Maggie!

Fumetti

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.