stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Urbanus INT SP15 Eufrazie


Al bijna 35 jaar kan je de stripverhalen van Urbanus overal ten lande tegenkomen. Dat leverde al 175 albums op. Vermits veel lezers die de nieuwe verhalen kopen (of krijgen) nog niet eens geboren waren toen de eerste verhalen verschenen, en voor sommigen geldt dat zelfs voor hun ouders, is een gebundelde heruitgave een goed commercieel idee.

En ja, sinds 2012 verschijnen dergelijke bundels die telkens 5 verhalen in chronologische volgorde omvatten. 6 zijn er ondertussen al verschenen. Maar daarnaast is er ook nog ruimte voor een thematische bundeling met telkens 3 verhalen. Dat idee werd al vroeger bedacht en ondertussen zitten we dan ook al aan het 14e album.

Nadat zelfs Amedee en Nabuko Donosor een special aan zich hadden zien gewijd worden is het nu de beurt aan Eufrazie, de oervlaamse moeder van Urbanus.

De Zwarte Maagd uit 2002 vertelt hoe Eufrazie in haar blind katholiek geloof door iedereen wordt misbruikt voor eigen voordeel.

In De gepeperde paus wordt Huize Urbanus verblijd met een logeerpatijtje van Zuster Chagrijna, die haar naam niet gestolen heeft. Zij terroriseert het hele gezin tot er een nieuwe paus moet gekozen worden en Urbanus een wel heel creatieve oplossing vindt. Het oorspronkelijke album verscheen in 2003.

10 jaar later krijgen Nonkel Fillemon en Eufrazie een zwaar ongeval. Terwijl Eufrazie aan het ziekbed van Fillemon waakt vertelt ze hem over een aantal episodes uit haar leven. Een gedroomde kans om met zichzelf in het reine te komen.

De verhalen worden van elkaar gescheiden door spelletjes. Voor knutselaars die een album willen mismeesteren is er zelfs een "bouwplaat" voorzien op de binnenzijde van voor- en achtercover. Het resultaat is Eufrazie ten voeten uit.

In deze verhalen neemt Urbanus vooral het katholieke geloof op de korrel, of liever de Vlaamse kwezelarij die hieraan gelinkt is. Pastoors en zusters zijn verre van heilig, mirakels gebeuren tot meerdere eer en glorie van de portemonnee van minder gelovigen. Dat brengt ons bij een ander stokpaardje in deze reeks: het verwerven van geld op een niet erg katholieke manier.

Absurde Vlaamse humor.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.