stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Roca verde 1 Roca verde


Fred de Heij heeft, na het lezen van diverse manga's, zijn besluit genomen: een strip van 1000 pagina's maken. liefst had hij iets in het genre van Akira gemaakt met meer dan drieduizend pagina's maar, na het raadplegen van collega's, lijkt duizend hem al een serieuze mijlpaal. Een soort van soap, met personages die naar eigen goedkeuren kunnen verschijnen en verdwijnen, lijkt hem een goed uitgangspunt. Meerdere verhaallijnen die naast elkaar lopen zodat er geschakeld en gekruist kan worden om op het einde samen te komen.

Met Roca Verde heeft hij net iets minder dan 1/5 bereikt van zijn doeleinde. Roca verde is een idyllisch eiland (neen, je hoeft niet op Google Maps te zoeken want verder dan het binnenland van Costa Rica kom je niet) waar de georganiseerde misdaad welig tiert. Onderlinge bendestrijd, politie die de gangsters beschermen en ook trachten te vatten, een burgemeester met sterallures en die zijn pik achterna loopt en een commissaris die het hart op de juiste plaats heeft maar moet opboksen tegen een overmacht van onrecht en drugs. Niet voor de poes om zo een bende drugskoeriers op te rollen. Doe er nog de gebruikelijk wraak, overspel en machtsvertoon bij en je hebt geheid een Fred de Heij. Oh ja, ik vergeet nog de portie erotiek, soft porno is misschien een betere verwoording, niet altijd nodig in het verhaal maar soms ook onontbeerlijk.

Fred de Heij heeft al jaren de naam de Nederlandse pulptekenaar te zijn. Klinkt denigrerend maar is dat natuurlijk niet. Pulp is, volgens Wikipedia, "de benaming voor een reeks goedkope fictie-tijdschriften die werden gepubliceerd van de jaren 20 tot de jaren 50 van de 20e eeuw. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor de massale print van paperbacks in de jaren 50."

Besluit: Roca Verde heeft alle ingrediënten voor een prachtig en spannend verhaal en het peper en zout, of noem het tetten en zaad, zijn alom aanwezig.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.