stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Katanga 1 Diamanten


Katanga, een onbekend stukje van Congo. Waar ik altijd dacht dat onze koning Léopold II de grote veroorzaker van alle leed was in de oud-kolonie, blijkt het toch iets genuanceerder te zijn. Je weet dat wel, ergens, maar het is gemakkelijker om één man met de vinger te wijzen dan rekening te houden met de nuances. Echter dit eerste deel geeft al duidelijk aan dat het hier niet Léopold II was die het probleem was, maar de bedrijven en een zeer menselijke tekortkoming, hebzucht. Immers Katanga heeft veel grondstoffen en dat was en is gegeerd. In 1960 roept Katanga zijn onafhankelijkheid uit van Congo. De Belgische bedrijven nemen direct de controle, achter de schermen weliswaar, over en beginnen met ontginnen. Echter het kon niet blijven duren en al na enkele jaren is de onafhankelijkheid over. Tot zover de geschiedenis. Hier wordt dat als achtergrond gebruikt om het verhaal te vertellen van enerzijds de man die de aanleiding is van de onafhankelijkheid en anderzijds van een man die van de situatie gebruik maakt wanneer de onafhankelijkheid uitgeroepen wordt. Deze laatste, Charlie, een huisbediende, krijgt door de bijhorende onlusten een schat in handen: een hoop diamanten. Meteen wordt hij ook een doelwit, maar hij is slim en speelt het spel zeer goed waardoor hij dikwijls onderschat wordt.

In een wereld dat in geweld en chaos is uiteengespat, brengt dit een intrigerend verhaal. Enerzijds door de hebzucht en het superioriteitsgevoel van vele blanken en anderzijds door de wraak en opportuniteiten dat deze situatie aan de zwarten geeft. Niemand kan vertrouwd worden en iedereen heeft zijn eigen agenda. Het is een schaakspel maar dan eentje met mensenlevens.. hard en gewelddadig maar tevens realistisch gebracht. Wie zal uiteindelijk aan het langste eind trekken?

Ook de tekeningen spreken me aan. Ja, er is behoorlijk wat geweld en het wordt getoond, maar op een manier die het niet aandikt, maar gewoon toont wat het was. Ook de deals die gesloten worden achter en op de rug van een hele hoop mensen, worden koud weergegeven. En net dat versterkt de geloofwaardigheid van dit verhaal, waardoor het echt wel binnen komt dat we, de Belgen, daar nu niet het lichtend voorbeeld waren. Er gaan dan ook af en toe rillingen over mijn rug van de achteloze wreedheid van blank en zwart.

In het kort: fascinerend en tegelijk ook angstaanjagendDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.