Recensie

Angel Wings 4 Paradise birds


Yann en Romain Hugault hebben de vliegtuigstrips eigenhandig weer op de kaart gezet. Reeksen als “Buck Danny” of “Tanguy & Laverdure”, zijn altijd wel populair geweest, maar het waren vooral vliegtuigliefhebbers die deze reeksen bleven kopen. De karakters waren meestal van karton, de komische noten waren soms tenenkrullend, en met de opkomst van de jets was ook de actie van spannende luchtgevechten niet meer wat ze was geweest.
En toen kwamen Yann en Hugault aanzetten met hun vliegtuigverhalen. Eerst nog kortverhalen in “Boven de wolken”, daarna kwam een drieluik over de eerste wereldoorlog “Edelweiss”. “Nachtuil” was een verhaal over een Duitse piloot aan het Russische front. Toen leerden we Angela Mc Cloud kennen, de wasp die een opmerkelijk avontuur beleefde in Birma tijdens diezelfde tweede wereldoorlog. Yann maakt van zijn personages mensen van vlees en bloed, en leert ons minder bekende kanten van de oorlog kennen. De tekeningen van Hugault, zelf een luchtvaartfanaat, zijn tot in de kleinste details historisch correct en de luchtgevechten zijn spectaculair. Het enige dat je de man kan verwijten is dat hij zijn vrouwelijke personages nogal wat rugpijn zal bezorgen want ze zijn nogal goed voorzien!

Met dit vierde deel start een nieuw drieluik met Angela in de hoofdrol. We vinden haar in een watervliegtuig terug boven de Stille Oceaan, ze is met haar “vracht” op weg naar de Ulithi-eilandengroep. De eilanden zijn ingericht als uitlaatklep voor alle soldaten van de Navy om het leed aan het front te verzachten. Angela is aangesteld om Betty Lutton, een pin-up die de troepen vermaakt aan het front, naar daar te begeleiden. Maar nog voor ze aankomt wordt ze onder vuur genomen door een Japanse jager. Wat ons al meteen een prangende openingsscène bezorgt!
Angela ziet op tegen haar taak, zeker omdat Betty niet zonder haar amfetaminepillen kan ,en het dan ook regelmatig te bont maakt. Gelukkig voor Angela is de OSS, de voorloper van de CIA haar niet vergeten. Haar huidige taak is een ideale dekmantel voor de opdracht die ze haar willen toevertrouwen. Ze moet haar ex, William en een Japanse piloot naar een eiland brengen om geheime onderhandelingen te voeren met vertrouwelingen van de keizer om een eervolle nederlaag voor zijn land te bekomen, en zo een bloedbad met honderdduizenden slachtoffers te vermijden. De Japanse piloot doet dit echter onder druk omdat zijn zus, die in de verenigde Staten woont en in een interneringskamp is opgesloten, van spionage wordt beschuldigd. Zo kan hij haar leven redden.

Het scenario van Yann is gebaseerd op ware feiten, en barst weer van de spanning en onbekende, maar ware feiten, als je de verschillende interviews met de makers moet geloven. Toch zijn ze niet belerend, en wordt het leesritme niet gebroken met de gekende sterretjes met “waar gebeurd” of extra vakken met uitleg die we kennen uit “Buck Danny”. Dit is niet alleen een aanrader voor wie van vliegtuigstrips houdt, die mensen zouden deze reeks sowieso in huis moeten halen. Ook wie houdt van een goed getekend en spannend verhaal mag deze prachtige reeks niet links laten liggenDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.