stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
"In een land ver van hier en een tijd lang geleden...", zo beginnen nogal wat sprookjes. Soms moest je het niet zo heel ver zoeken. Zo was Brussel ooit het Mekka van het stripgebeuren. Lang geleden, dat wel...
Maar er was inderdaad een tijd dat getalenteerde stripmakers uit heel Europa naar Brussel afzakten om het vak te leren of zich verder te bekwamen. Cosey en Derib uit Zwitserland, Rosinsky uit Polen. Nog vroeger verwelkomde Hergé al de Fransman Jacques Martin. Hij schiep vlak na WO2 Alex.
In een tijd dat de jeugd nog niet op TV of film kon rekenen om toegang te krijgen tot exotische werelden (over reizen viel al helemaal niet te denken) of gevisualiseerde geschiedenis waren striptijdschriften vaak een bron van inspiratie. België was met Kuifje/Tintin en Robbedoes/Spirou toonaangevend. Pas later daagde met Pilote een concurrent van formaat op.
Alex nam een hele generatie lezers mee op reis naar het Romeinse Rijk van Julius Caesar. Uiteraard konden de verhalen niet pretenderen om geschiedkundige documenten te zijn, maar ze leerden de geïnteresseerde lezers wel veel over hoe het er in die tijd aan toe ging. Auteurs in die tijd wilden van hun publiek ook geen historici maken, maar een (ont)spannend avontuur voorschotelen in een context die ze als historisch vrij correct beschouwden.
De eerste verhalen verschenen ongeveer 70 jaar geleden. Anno 2017 is de spin off reeks Alex Senator 40 jaar verder geëvolueerd in de tijd. We schrijven 12 v Chr en de keizer heet Augustus, de adoptiefzoon van Julius Caesar.
In dit 6e album volgen we Alex en Khephren, de zoon van Enak, wanneer ze naar Egypte trekken. Khephren is op zoek naar het beeld dat hem zijn pijnlijk verlies moet doen vergeten en hem, net als Alexander, tot de grootste man van zijn tijdperk moet maken.
Dat beeld zou ergens diep in de woestijn liggen. Het gaat om de oase van Siwa, waar ook Alexander zijn lotsbestemming te horen kreeg. In de tempel van Amon, de god met de kop van een ram, zoekt Khephren, terwijl de Siwi, een berberstam, proberen de Egyptenaren uit de tempel te verdrijven.
Het verhaal is vrij complex en kan moeilijk gevolgd worden zonder de voorgaande albums uit de reeks te lezen. Er komen nogal wat figuren terug en er zijn verwijzingen naar eerdere situaties en gebeurtenissen. Maar met de voorgaande 2 albums ook te (her)lezen lukt het vrij aardig. Dat is een verschil met de verhalen van Martin. Elk album kon je zelfstandig lezen, ook al kwamen een paar personages terug, zoals Arbaces of Heraklion.
Zoals ook Jacques Martin maakt scenariste Valérie Mangin gebruik van echte plaatsen. De oase bestaat echt en er was inderdaad een tempel gewijd aan Amon, waar Alexander volgens de overlevering zijn lotsbestemming vernam.
Het grote verschil met de oorspronkelijke Alexreeks zit in de dynamiek die er van deze spin off uitgaat. Het statische dat bijna spreekwoordelijk was, en is, voor Alex is hier dan ook minder aanwezig. Er zit vaart in het verhaal en ook de tekeningen van Thierry Démarez zijn moderner dan wat Martin ons bracht en wat zijn erfegenamen menen ons nog steeds te moeten brengen.
De personages hebben échte emoties. Alex, ondertussen senator (vandaar de titel van de reeks, of wat dacht U?), wordt boos, heeft verdriet en neemt heel regelmatig een bijzonder arrogante pose aan. Hoort bij zijn titel en stand, lijkt het wel. Ook Khephren is een jongeman met bijzonder veel emoties die geenszins weggestoken worden. Het maakt de hoofdpersonages menselijker en herkenbaarder.
Alex Senator is een boeiende reeks, die dezelfde insteek heeft als wat Jacques Martin initieel voor ogen had. In zekere zin zijn Mangin en Démarez veel meer de erfgenamen van de Franse grootmeester van de klare lijn dan de opvolgers en imitatoren die de oorspronkelijke reeks onder hun hoede kregen.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.